Balatongyörök: talpon maradni

„Nyáron nagy volt a kereslet a programok iránt, a strand forgalma az elmúlt évekhez hasonlóan alakult, támogatásokat nyert beruházások elindítása vált kétségessé” – egyebek közt ezekről számolt be Biró Róbert Balatongyörök polgármestere, akit a hirbalaton.hu arról faggatott, hogy telt a nyári szezon, mikért tudták, tudják befoltozni azt a hiányt a település költségvetésében, ami a járványhelyzetben hozott központi intézkedések és a turizmus ágazatban tapasztalt visszaesések miatt keletkezett. Aranytartalékot jelenthet a helyi emberek összefogása – derült ki.

 

Balatongyörökön az állami normatívából és a saját adókból származó bevételek negyede hiányzik az önkormányzat idei költségvetésből, ami a be nem szedhető idegenforgalmi adó, az elmaradó normatív támogatások és az elvont gépjárműadóból keletkezett a járványhelyzetben hozott központi intézkedések következtében.

Biró Róbert elmondta, az idegenforgalmi adóbevételből és az ahhoz járó állami normatívából finanszírozták eddig a települési programokat, támogatták a helyi és a térségi turisztikai szervezeteket, működtették a Tourinform irodát, önerős turisztikai fejlesztéseket hajtottak végre. Idén úgy kellett szervezniük a dolgaikat, hogy az ideérkező vendégek ne vegyenek észre semmit abból, hogy idén elmaradtak fontos önkormányzati bevételek. Erre részben a tavalyi évből megmaradt tartalékok biztosítottak fedezetet, több önerős fejlesztést elhalasztottak, a programok nagy részét viszont meg tudták tartani.

– A járványhelyzet miatt sokáig bezárt emberek különösen igényelték a hangulatos, kulturális eseményeket, ami lehetőséget teremt kimozdulásra, ismerkedésre, új élményekre – mondta a polgármester. Arról is beszámolt, hogy idén még a tavalyi pályázatoknak, és a központi támogatásban részesült fellépőknek köszönhetően a korábbi színvonalon tudtak nyújtani programokat. „Összesöpörtük a maradék pénzeinket, de ha nem lesz változás a következő év még kérdéses, hogy alakul” – fogalmazott. „Több településen olcsóbb produkciókkal, helyi zenészek, néptáncosok, kórusok szerepeltetésével próbálják megoldani a helyzetet, valószínű itt se lesz másként, hiszen nevesebb fellépőket nem tudnak majd megfizetni” – tette hozzá.

Ami a strandot illeti, az elmúlt évekhez hasonlóan alakult a forgalma, és ezt alapvetően nem az ide érkező külföldiek száma, hanem az időjárás befolyásolja – a helyi tapasztalatok szerint. Az idei hűvösebb nyár miatt közel 10 százalékkal kevesebb vendég vásárolt jegyet a györöki standra, de mivel a belépők és bérletek árát megemelték, a bevétel a tavalyihoz hasonlóan alakult.

 

Veszélybe kerültek a nyertes pályázatok is

Balatongyörök egyebek közt a bölcsődéje, az önkormányzat energetikai fejlesztésére és a közösségi épülete felújítására is nyert támogatásokat az elmúlt években.  Az előkészítő munkák után most lehetne kiírni a közbeszerzéseket, azonban időközben 20-30 százalékkal nőttek az építőipari, kivitelezési árak, amit önerőből kellene kipótolni, és erre most nincs fedezet.

– Lesz olyan fejlesztés, amiről le kell mondanunk, vagy visszább kell venni a tervekből. Például a györöki Szépkilátót a stranddal összekötő út középső szakaszának aszfaltozására rendelkezünk pályázati támogatással, de a munkával együtt a vízelvezetést is meg kellene oldanunk, amit eddig önerőből terveztünk finanszírozni. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy ezt a munkarészt el kell hagynunk, ez viszont a későbbiekben fog problémát okozni – mondta a polgármester.

 

Mitől más a Balaton-parti önkormányzatok helyzete?

Az önkormányzati hivatalok dolgozói létszáma, amelynek biztosításhoz állami támogatás jár, a helyi lakosságszámhoz igazodik. Bíró Róbert kifejtette, a normatíva számítás nem veszi figyelembe azt, hogy az év 5-6 hónapjában a lakosságszám többszörösét kitevő nyaralótulajdonossal és nyári vendéggel kell foglalkozniuk, és a többletmunkához szükséges létszámot szintén saját erőből kell finanszírozniuk.

Ami az turisztikai öveztek önkormányzatait jobban sújtó bevételkieséseket illeti, az üdülőövezettől távolabb eső települések már évtizedek óta hasonló, forráshiány miatti gondokkal küszködnek, mint amivel most a tóparti önkormányzatoknak kell megküzdeniük. Az a tapasztalat, hogy a turizmusból eddig jól profitáló, „gazdagabb” településeket sújtja igazán a mostani helyzet.

Biró Róbert szerint ebben a helyzetben egyfajta aranytartalékot jelent a helyi emberi erőforrás, vagyis az összefogás ereje. Balatongyörök jövőre ünnepli a település első írásos említésének 900. évfordulóját, amit szeretne a pénzhiányos idők ellenére is méltóképpen megünnepelni a község. A polgármester bízik a helyi emberekben, vállalkozókban, akik már a járványveszély elején is segítséget nyújtottak az önkormányzatnak a védekezés megfelelő megszervezésében, a maszkok és a közintézmények kézfertőtlenítőinek biztosításával.