Kormányinfó: szeptember elsejétől szigorúbb szabályokat kell életbe léptetni (24.hu)

A kormány mai ülésén értékelték az európai járványügyi helyzetet, és mint látható, Európában a helyzet általánosságban romlik, legfeljebb néhány országban stagnál – mondta Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón. Mivel az európai adatok néhány hét késéssel a magyarországi statisztikákra is hatással vannak, a Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte: semmilyen enyhítésről nem lehet szó a már bevezetett szabályokban hazánkban.

Gulyás Gergely elmondta: a legnagyobb veszélyt a járvány behurcolása jelenti jelenleg, a legtöbb esetben külföldről hozzák be a megbetegedést Magyarországra – tudósít a 24.hu.

A miniszter egy változást említett mindössze: a kormány elfogadta az operatív törzs javaslatát, így Norvégia a sárga kategóriából a zöldbe kerül.

A legfontosabb a tanévre való felkészülés, jelentette ki a miniszer, aki leszögezte: azt látják, hogy hosszú távon új szabályokat kell elfogadniuk. A kormány jelenleg ezen dolgozik, az operatív törzs javaslata szerint döntenek majd. A kormány kérése, hogy szeptember elseje után senki ne szervezzen külföldi nyaralást, főleg ne a déli országokba – hangsúlyozta Gulyás, aki hozzátette, hogy a legfontosabb, hogy akadálytalanul újraindulhasson az oktatás. Tekintettel lesznek az országok fertőzöttségi szintjére és az üzleti utakra, egy komplex szabályozást fognak kialakítani, tette hozzá.

A kormány bejelentése jövő héten várható, de mint mondta, szigorúbb szabályok elfogadása is indokolt. Szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályokat kell életbe léptetni – hangsúlyozta.