A szőlő- és borkultúra ünnepsorozat LEADER támogatással Reziben (InfoRégió)

Helyi szőlős-boros gazdák összefogásával első ízben lett megrendezve Reziben a Nyitott pincék éjszakája. További két hagyományos program idei szervezésére LEADER pályázaton nyert támogatást a település.

A szőlőhegyen augusztus első hétvégéjén tartott programban négy boros- és egy sajtpince vett részt. A háziak a délutáni órákban változó időpontokkal vendégcsalogató műsorokat is szerveztek a borok kínálata mellé. Volt népzene, harmonikaszó és cigánymuzsika, de nagy sikert aratott egy fiatalokból álló várvölgyi zenekar is. Az egész este és éjszaka varázslatos hangulatban finom borok mellett, barátságos emberek társaságában – írja az inforegio.hu.

Hasonlóan szórakoztató folytatás közeleg: LEADER pályázati támogatással szeptember 13-án kerül sor a Rizlingország ünnepe című szüreti rendezvényre. A falu sporttelepén 13 órára várják a felvonulás résztvevőit, így díszített kerékpárosokat, jelmezeseket, néptáncosokat, a falu apraját-nagyját, akik menet­zenével járják végig a falu utcáit. A megállóhelyeken gazdálkodó őstermelők és vállalkozók mutatkoznak be. A Szőlőhegyi présháznál szakmai előadást is hallgathatnak a résztvevők az aktuális mezőgazdasági feladatokkal kapcsolatban. A rendezvény teret nyit a látogatók előtt a helyi termékek megismeréséhez és arcot ad a termelőknek.

Majd szeptember 25-én az ugyancsak hagyományos Szent Mihály-napi betakarító ünnepet tartja Rezi. A rendezvény a Laki Demeter Turistaházban zajlik, a helyi értékekre alapuló kisközösségek és együttműködéseik erősítéséért, középpontban a gasztronómiával. Cél a hagyományok előtérbe kerülése, a régi ízek felelevenítése, kóstoltatása, megszerettetése, a mai konyhai viszonyokban való alkalmazása. Főzőversenyt is rendeznek, mellyel baráti közösségek kialakulására kíván módot adni a rendezvény, megismerve így egymás főzési szokásait. Hangulatos műsorszámok kínálnak szórakozást, fellép Ihos József humorista, bemutatva a Kató néni konyhája című előadását.