Így hat a klímaváltozás a Nagyberek marháira (likebalaton.hu)

A Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület közös kísérletbe kezdett a klímaváltozás miatt. Az Aberdeen Angus és a Murray Grey szarvasmarha-fajtákat hasonlították össze tartási- és takarmányozási szempontból. A tudományos eredmények után kedden már csak a gasztroértékét vizsgálták egy vakkóstoltatáson a balatonfenyvesi Hubertus Hof éttermében. 

 
A tányér egyik felén az Angusmarha, a másikon a Murray Grey fajta húsa, ugyanúgy elkészítve. Igazi gourmannak kell lenni hozzá, hogy valaki megkülönböztesse őket. Az egyik porhanyósabb, a másik kevésbé, ám az szaftosabbnak tűnik. Csupán ennyi a különbség első ízlelésre a két szarvasmarhafajta húsa között.

Sok tekintetben hasonlítanak tartásukat illetően is. Legalábbis ez derült ki a kísérletsorozat után, amelyet 2015-ben egy pályázatnak köszöngetően indítottak el. Azt vizsgálták, hogyan viselkedik a két fajta azonos tartási-takarmányozási körülményeket követően, milyen különbségeket produkál és van-e különbség az ízvilág tekintetében. Azért volt szükség a vizsgálódásra, mert az Angus fajta, amelyik már az évek során bevonult a gasztronómiai köztudatba, egyre nehezebben bírja a klímaváltozással járó hőséget.

– Azokban a tehenészetekben, ahol istállóban tartják az állományt, könnyebben megoldják az állatok hűtését, ám azok a húsmarhák, amelyeket legelőn tartanak, egyre nehezebben viselik a hőséget, tekintve, hogy barna és fekete szőrük van – mondta Stefler József, a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének elnöke. Ezért jött szóba a tudatos táplálkozást segítve az Ausztrál Murray Grey fajta is, amelyiknek szürke szőre nem engedi nagy mértékben felmelegedni a jószágot. Az összehasonlítás során kiderült, hogy mindkét fajta szinte azonos eredményeket produkál a legtöbb tekintetben, viszont az ausztrál fajta testhőmérséklete világosabb szőrének köszönhetően 5-10 fokkal alacsonyabb marad a hőségben. A szakemberek szerint ez nem azt jelenti, hogy az 1960-as években hazánkban megjelent Angust leváltanák a 2015-ben behozott új fajtára. Inkább az Angus fekete és a barna színét váltanák szürkére keresztezéssel.

A cikk folytatása itt elolvasható.