Guller: a belföldi turizmus jobb lesz a tavalyinál, a júniusi jól alakult

A belföldi turizmusról Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója  így fogalmazott egy keddi sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint: „Számításaik szerint ebben az évben 30 millió vendégéjszakát könyvelhetnek el, tavaly ez a szám 22 millió volt, 2019-ben pedig 41 millió. A júniusi vendégéjszakák száma 2,5 millió, 62 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A Balaton térségében 46 százalékos a növekedés az előző évhez képest.”

 

Guller Zoltán az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón felidézte: a turizmus a 2008-as válság után 2010-től indult növekedésnek, de ahogy a világon mindenhol, 2020-ban a járvány „térdre kényszerítette”. Hozzátette, a magyar kormány az elsők között jelentett be segítséget az ágazatnak, összességében a turizmusnak juttatott támogatás meghaladta a 2 milliárd eurót.

A magyarok utazni akarnak és utaznak is – mondta Guller Zoltán, aki szerint a belföldi turizmus még a tavalyinál is erősebb lesz. A júliusi vendégéjszakák számában már most 15 százalékos a növekedés – mondta. Hozzátette: 2,2 millió SZÉP-kártya van az embereknél, a június végi adatok szerint a kártyákon összesen 198 milliárd forint van. A júniusi költés 40 milliárd forint volt, tavaly ilyenkor mindössze 22 milliárd forint.

Közölte azt is, hogy a jövőben a falusi turisztikai szolgáltatók is várhatják melegkonyhával a vendégeiket 16 főig.