Több mint félméteres kilengése volt a Balaton víztükrének (frissített)

Keszthelyről mintha elszívták volna a vizet, Balatonfűzfőn pedig jóval a szabályozási vízszint feletti a Balaton vízállása, 15 órakor mérték a legnagyobb, 58 centiméteres különbséget – a vízügy friss mérései szerint. A melegfronttal érkező erős, és kitartó délnyugati szél hatására kibillent hosszanti irányban a Balaton víztükre, ahogy azt a siófoki obszervatórium vezetője már szombaton előre jelezte a hirbalaton.hu-nak. Horváth Ákos szerint csütörtökön kora délután volt a kilengés-csúcs.

 

A csütörtöki átlagos 117 centiméteres vízszinthez képest Keszthelyen 88 centiméter, Balatonfűzfőn 146 centiméteres volt 15 órakor a vízállás, ami 58 centiméteres különbség. A tó keleti végében, többek között Balatonkenesén kerülhetett víz alá több part menti rész.

Tavaly előtt kétszer – március elején és július végén – billent meg jelentősebb mértékben a Balaton víztükre hosszanti irányban. Akkor 49, illetve 40 centiméternyi különbséget mutatott az egy időben mért vízszint a tó keleti és nyugati végében.

Tavaly egy ciklon ennél is nagyobb, 82 centiméteres különbséget okozó kilengést hozott a szélviharával a Balaton keleti és nyugati vége között. Kacsák úszkáltak Balatonalmádi víz alá került parti részein.