Balaton: hétfőn jegesedés, aztán melegfront lengetheti meg a víztükröt

A Balaton vize a siófoki mérések szerint szombatra 0 Celsius fok közelébe hűlt, de a szél miatt csak hétfőtől várható érdemi jegesedés. Sokáig nem csodálhatjuk a téli varázst, mert jövő héten kedd délutántól markáns melegfront érkezik az üdülőrégióba erős délnyugati széllel. Ez hamar felszakítja a vékony jeget, és a hét közepétől több fokkal megemeli a hőmérsékletet. A szél hatására szerdán és csütörtökön a tó víztükrének megbillenése is várható – tájékoztatta Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a hirbalaton.hu-t.

A víz 0 fok körüli, de még hullámzik a víz Fonyódon (Fotó: hirbalaton.hu)

 

A meteorológus elmondta, a levegő hőmérséklete is többnyire 0 fok alatti, így az öblökben már vasárnap beindul a jegesedés, de a szél csillapodására is szükség van ahhoz, hogy a Balaton nyílt vizén is megkezdődjön az összefüggő jéghártya kialakulása. Ez vasárnapról hétfőre várhatóan meg is történik, de vastagabb, sportolásra alkalmas jégréteg kialakulására nincs esély, hiszen kedd estétől a melegfront véget vet a folyamatnak.

Az erős déli széllel érkező melegfront a jövő hét közepén jelentős felmelegedést okoz, majd a hét végén érkező újabb hidegfronttal eső is várható.