Kibővítik a fizetős parkolási zónát Tihanyban (Tihanyi Visszhang)

Május 25-ével megszűnt az ingyenes parkolás az egész országban. Az önkormányzatok fellélegezhetnek, hiszen az intézkedéssel jelentős bevételtől estek el, de több helyen a fizetős parkolás forgalom szabályozó szerepe is nagyon hiányzott. Tihanyban 70-80 millió forint bevételt jelent évente a parkolás, az önkormányzat ebből fedezi a mintegy húsz alkalmazottat foglalkoztató Congeria településüzemeltető cég működését.

Július 1-től bővül a díjköteles parkolási zóna Tihanyban. Fizetős övezet lesz a Kenderföld utca vége, az Aranyház utca és a Völgy utca felső szakasza, az Ürgedombi utca valamint a Szőlő utca. A parkoló automaták beszerzése már folyamatban van – írja a Tihanyi Visszhang.

Egyértelműen látszik, hogy a fizetős parkolásnak komoly forgalomszabályozó szerepe van, elsősorban ezért döntöttünk úgy, hogy kiterjesztjük a fizetős zónákat. Szeretnénk minél előbb autómentes övezetté tenni az önkormányzati hivatal fölötti területet, ide az ott lakókon kívül csak külön behajtási engedéllyel lehetne behajtani. Ez jelentős forgalmi rend változással járna, ezért minél előbb szeretnénk egyeztetni az ezen a területen dolgozó vállalkozókkal

– mondta el Tósoki Imre, polgármester.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelése alá tartozó területeken is lesz változás. A Kotyogós Kávéterasz előtt fizetőssé tennék a parkolást, illetve a település több pontján is sorompóval védenék azokat a közterületeket, amelyeket a szabálytalanul parkoló autósok önkényesen használnak.

Az ingyenes parkolást először 2020 áprilisától vezették be országosan a járvány első hulláma alatt, ekkor viszont csak júliusig lehetett ingyen parkolni. A kormány akkori indoklása szerint az ingyenes parkolás az egyik legfontosabb védekezési eszköz a megfelelő távolságtartás betartása érdekében. A kormány a járvány ideje alatt másodjára 2020 novemberétől vezette be, hogy a közterületeken térítési díj nélkül parkolhat bárki, ezt a lehetőséget szüntették meg május végén.