Öntészeti akadémiát adtak át Ajkán (MTI)

Átadták Ajkán a Le Bélier cég Európai Öntészeti Akadémiáját, ahol az öntő szakmát tanulhatják vagy tökéletesíthetik a képzésben résztvevők – tájékoztatta szerdán az MTI-t az átadó ünnepséget követően a cégcsoport kelet-közép-európai igazgatója. Skobrák Tibor elmondta, hogy 100 millió forintból megújult illetve bővült a mintegy 500 négyzetméteres, alumínium öntészet oktatására létrehozott tanműhely. A tantermet és gyakorlati képzési helyet is magába foglaló akadémián jövő hétfőn kezdődik a képzés, ahol egy év alatt 150 résztvevőt képeznek majd.

David Guffroy, a Le Bélier csoport vezérigazgatója megnyitó beszédében úgy fogalmazott, hogy a képzésnek köszönhetően nő a munkavállalók kompetenciája, ami részét képezi a cég stratégiai elképzeléseinek.

Fábián Gábor gyárigazgató elmondta, hogy három hónap alatt készült el a beruházás. Hozzátette, hogy a gyakorlati oktatásnak kiemelt szerepet kell szánni a szakemberek képzése során.

Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja rámutatott: a szakképzés legfőbb célja, hogy a tanulók versenyképes tudást szerezzenek, mint mondta 4 ezer diák tanul jelenleg a szakképzési centrumban.
Schwartz Béla, Ajka polgármestere elmondta, hogy két évvel ezelőtt a magyar GDP egy százalékát Ajka állította elő, ez az arány azonban mára egy alá csökkent a koronavírus-járvány miatt. Közölte: 2016 és 2018 között 7-8 százalékkal nőtt a város ipari termelése, 3-4 százalékkal pedig a termelékenység. Megjegyezte, hogy a rendszerváltás óta nem volt példa tanműhely átadására Ajkán.

A Le Bélier francia cégcsoporthoz tartozó Le Bélier Magyarország Formaöntöde Zrt. terméktervezéssel, szerszámgyártással, prototípusok öntésével, megmunkált öntvények gyártásával foglalkozik. Árbevétele 2019-ben közel 46 milliárd forint volt, és 1,38 milliárd forint adózott eredményt ért el.

A csoportnak Magyarországon az ajkain kívül Szolnokon és Mohácson működnek gyárai. Magyarországon kívül a Vajdaságban, Franciaországban, Kínában és Mexikóban vannak telephelyei. A csoport előző évi eredménye 45 millió euró volt, az árbevétele 300 millió euró, 3200 munkavállaló dolgozik a vállalatnál. Főbb partnerei a Continental, a ZF, a Renault, a Bosch, és a Benteler.