Kevés víz van a Balatonban, de volt már rosszabb a helyzet (index.hu)

Országos átlagban 10 milliméter csapadékot regisztráltak szombaton és vasárnap, ami alig több a semminél – mondta az indexnek Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi főigazgatóság szóvivője. A Balatonnal is ez a gond, hogy az 5174 négyzetkilométeres, Veszprém, Zala, Somogy és részben Tolna megyére kiterjedő vízgyűjtő területre immár másfél éve nem hullott jelentős mennyiségű csapadék. 

 

A Balatonnal is ez a gond, hogy az 5174 négyzetkilométeres, Veszprém, Zala, Somogy és részben Tolna megyére kiterjedő vízgyűjtő területre immár másfél éve nem hullott jelentős mennyiségű csapadék.

Tavaly ilyenkor 102 centiméter volt, azaz most 20 centiméterrel alacsonyabb, ami nem jó, sőt, kellemetlen, de korántsem rendkívüli. 1921 és 2021 között, tehát az elmúlt száz évben július-augusztusban kereken ötvenszer fordult elő, hogy ennél alacsonyabb volt a legnagyobb tavunk vízszintje.

Hozzáteszem, 2002 és 2004 között előfordult egy tartósan extrém alacsony szintünk, 2003. augusztus 1-jén 39 centimétert, szeptember 1-jén 23 centimétert mértünk Siófoknál, ettől most még nagyon messze vagyunk, és még szeptemberben is messze leszünk, amikorra 74–78 centi közötti szintet jósolunk.

-tette hozzá Siklósi Gabriella.

A Balaton egyetlen forrása, a vízpótlás egyetlen útja a Zala folyó, azon kívül csak az az eső számít, ami a tó felületére hullik, de az utóbbi másfél évben ilyen alig volt.

„Hat–tíz évvel ezelőtt, amikor elkezdtem dolgozni a vízügynek, még tavaszonként az okozott gondot a Balatonnál, hogy a magas vízszintnél a tartós északnyugati szél mintegy kifújta a tavat a déli partra, és szabályosan elöntötték a sétányt a hullámok. Ilyenkor a Sión keresztül csökkenteni kellett a vízszintet, azaz kihúztuk a dugót a fürdőkádból. Az utóbbi öt évben ettől már nem kell tartani, a dugó a helyén marad” 

– mondja a szóvivő.

Szóval, amikor arról beszélek, hogy a mostani vízszint nem extrém módon alacsony, akkor azért azt nem szabad elfelejteni, hogy az utóbbi években tendenciaszerűen egyre alacsonyabb a víz nívója a Balatonban. Ha negatív rekordok nem is dőlnek, de nem ártana már egy tartósan csapadékos időszak, hogy feltöltődjön vízzel a tó

– fejtette ki.

Ilyenkor, augusztus környékén mindig megkongatják a vészharangot az algásodás miatt.

„A nyár elején vészesen szaporodtak a kékalgák, de július második felében beköszöntött egy hűvösebb periódus, és akkor helyreállt a világ rendje, megállt, sőt, megfordult az algák szaporodása”

– közölte Somogyi Boglárka, a tihanyi székhelyű Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa, akit – ahogy ő fogalmaz – odakint, a terepen értünk el. Májusban, júniusban a fecskemoszat volt a domináns faj, ez a nagy méretű moszat onnan kapta a nevét, hogy a nagyító, illetve a mikroszkóp alatt a villás farkú fecskére hasonlít.

A szakember nem zárja ki, hogyha tartós kánikula következik augusztusban, akkor nagyon elszaporodnak a kék algák, amelynek egyes törzsei mérgező anyagokat, toxint termelnek, ami bőrirritációt okoz.

Egyes zárt öblökben annyira felszaporodhat a kék alga koncentrációja, hogy az már veszélyes, ezért javasoljuk, hogy a Balatonban történő úszás, fürdőzés után lehetőleg zuhanyozzunk. Továbbá azt is meg kell jegyezni, hogy az algaszaporodás a vízkiviteli pontokat is veszélyezteti, ugyanis ne felejtsük el, hogy a Balaton egyes helyeken ivóvízforrás is 

– jelzi a limnológus.

A Balaton vízminősége azonban ettől függetlenül kiváló, szennyvíz gyakorlatilag nem kerül a tóba, még tisztított állapotban sem, amióta megépült az úgynevezett szennyvíz-körcsatorna.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az alga természetes élőlény, nem szennyezés – hangsúlyozza Somogyi Boglárka.

Nem szép, de természetes dolog, ami hol felszaporodik, hol kevesebb van belőle. Felkészülhetünk arra is, hogy a 40 centisnél sekélyebb területeken a zöld alga is megjelenhet, főleg, ha tovább csökken a víz szintje és nő a hőmérséklete. A part menti részeken könnyen mérhetnek 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleteket is, a hivatalos vízhőfok azonban még sohasem érte el tudomásom szerint a 30 fokot a Balatonban. Azt ugyanis a víz felszíne alatt egy méterrel mérik Siófoknál, és ott már hűvösebb a víz.

-mondja Somogyi Boglárka.