Késő nyárra jellemző a Balaton algamennyisége (veol.hu)

Már most a késő nyárra jellemző módon elszaporodtak az algák a Balaton nyugati medencéjében. A nyílt vízen ugyan nincs jelentős algatömeg, azonban a kisebb, védett öblökben, nádasszegélyekben, csónakkikötőkben már mérhető a mennyisége.

“A víz felszínén egy-két centiméter mélyen van jelen az alga, amely feltűnő lehet zöldes, kékes, de ha pusztul, akkor már barnás színe miatt. A strandokon nem jellemző az egyébként zavaró látványt nyújtó algásodás. Az algatömegek képesek mozogni, napszakonként vagy nagyobb szélben helyet változtatni. Az algásodással megjelenő cianobaktériumok esetenként toxinokat termelnek, ezek pedig bőrirritációt okozhatnak érzékenyebb bőrűeknél.”

– mondta el a veol.hu-nak Somogyi Boglárka a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

Amennyiben valaki iszik a vízből, az enyhe emésztőrendszeri problémát, hasmenést okozhat. Fontos azonban, hogy az algásodás nem feltétlenül jár együtt toxintermeléssel. Az alga a vízben szemmel jól látható, ha ilyet észlel valaki, inkább távolabb strandoljon a gyermekével – ajánlja az algológus.

Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa hozzátette, hogy a strandokon a víz minőségét, az esetleges algásodást folyamatosan ellenőrzi a hatóság.

“Több bejelentést kaptunk, de nem a strandokról, hanem például hajókikötőkből, horgászhelyekről. Az algásodás csak a tó nyugati területén jellemző, ahogy ez tavaly is volt. Akkor valószínűleg zavarosabb volt a víz, emiatt a sötétben oxigénmentes körülmények alakultak ki, így az üledékből felszabadulhatott, a felszínre kerülhetett az abban régóta jelen lévő foszfor.”

-fogalmazott a szakember. A vízügy – mint intézkedő szerv – megkezdte a kotrást az érintett területeken. Az üledék felső rétegét kotrással eltávolítják, majd elszállítják. A következő hetek időjárása dönti el, hogy még több lesz-e az alga mennyisége, szélcsendes, meleg időben várhatóan elszaporodik.