Kemény vélemények és ötlet-börzé a Balaton Napon

A Balaton a legjobb téli turisztikai célpont lehetne, nincs megfelelő Balaton-kutatás, a halászattal egy ősi mesterség is eltűnt, korzókra lenne szükség a tó körül – egyebek közt ezekről esett szó a Balaton Nap balatonfenyvesi rendezvényén, ahol Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke, valamint Kardos Gábor, a Balatoni Kör alapító tagja és szóvivője tartott nyilvános beszélgetést a tó körbekoccintása előtt.

Lombár Gábor, a balatoni önkormányzatokat tömörítő szövetség vezetője, Balatonfenyves polgármestere részéről elhangzott vélemény, tájékoztatás:

 • A nagyrendezvényeket nem a főszezonban kellene tartani, amikor úgyis tele van a Balaton.
 • Még mindig nem tudjuk, mi volt a tavalyi algavirágzás oka. A Balaton-kutatás nem kap elég forrást, nem nyomon követhető. A BSZ azt fogja kérni a szakvezetéstől, hogy a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet kapjon elég forrást és önállóságot a Balaton-kutatás összefogására, és az ehhez tartozó kommunikáció irányítására.
 • A Balaton számára hátrányos, hogy három vízügyi igazgatósághoz tartozik.
 • Folyamatos probléma és érthetetlen a balatoni hal hiánya a helyi gasztronómiai kínálatban.
 • Kevés a horgászhely. A horgászturizmus legnagyobb ellensége a helyi horgász.
 • Nem tudunk arról, hogy a halászat megszüntetésével nőtt volna a horgászzsákmány.
 • A strandokon való horgászat sok helyen probléma, már néhány önkormányzat ki is tiltotta a pecásokat a strandjairól.
 • A horgászok által tonnaszám vízbe dobott etetőanyag kérdéseket vet fel vízminőség-védelmi szempontból.
 • Ha az önkormányzatoktól történő elvonások folytatódnak, nem fogunk tudni indulni olyan pályázatokon, ahol önerőre is szükség van. Nekünk itt a Balatonnál nincs más iparunk, mint a turizmus, azt kell jól csinálni.
 • Balatonfenyves a strandjai további fejlesztéseire 70-80 millió forint, a több évtizede torzóként meredő csúszdája felújítására 113 millió forint támogatást nyert a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

 

Kardos Gábor, a Balaton Nap és a Balaton-átcsúszás ötletgazdájának részéről elhangzott ötletek, vélemények:

 • Ahhoz, hogy a Balatonból négyévszakos riviérát csináljunk, a Garda-tóhoz, vagy az olasz és francia riviérához hasonlóan, élményeket kínáló korzót kellene kialakítani a part mentén, ahol csak lehet. Ma strandok vannak mindenütt. Ennek az az üzenete, ide fürdeni érdemes csak jönni, amit legfeljebb 3 hónapon át lehet egy évben.
 • A Balatonnál eddig egyedül Balatonfüreden alakítottak ki korzót, ami többé-kevésbé már jól működik. Ehhez szükség volt a Kádár-kori büfésorok ledózerolására, egyfajta rendszerváltásra a vendéglátásban.
 • A Balaton-régiót úgy kellene kezelni, mint egy félmillió lakosú várost, ahol jobban építenek a helyi lakosságra, a belső piacra, a helyi termelőkre, szövetkezetekre, eredetvédelmere.. A térség szétszórt gyöngyszemeit, az önkormányzatok erőforrásait, programjait egy láncra kellene felfűzni és úgy kínálni a turisztikai piacon.
 • A Balaton a legizgalmasabb magyarországi téli desztináció lehetne, ha a tó elmaradó befagyása esetén is tucatnyi strandon üzemelne telente műjégpálya, és többen nyújtanának szolgáltatást egész évben, hiszen Eplényben van síelési lehetőség, termálfürdőkbe lehet járni, borkóstolók és gasztronómiai élmények is várják a vendégeket.
 • A tömegturizmus helyett a helyi lakosságot is megszólító, annak igényeit is figyelembe vevő minőségi turizmusé a jövő.
 • A balatoni halászat megszüntetése nem egyszerűen csak gasztronómiai, hanem turisztikai és kultúrtörténeti kérdés is. Az egyik legősibb mesterség tűnt el a Balatonról, ami a térség identitástudatának fontos része volt. Szükség lenne legalább hagyományőrzésből a kiseszközös, vagy látványhalászat engedélyezésére.
 • A zalai rák is lehetne a helyi gasztronómia egyik extra kínálata, ami export-termék fejlesztésre is érdemes.
 • A napolaj nagyon komoly ökológiai terhelést jelent a Balatonnak, amivel foglalkozni kellene.

A hallgatóság soraiból akadt aki az alacsony vízszint miatt aggódott. Volt aki arról számolt be, hogy ezen a nyáron a parti vendéglátósoknak nem anyagi szempontból volt kihívás, hogy talpon tudnak-e maradni, hanem, hogy el tudják-e látni a tömegeket.

A fenyvesi kikötő panorámás teraszán a Balaton Nap része volt – csakúgy, mint több más csatlakozó tóparti helyszínen -, hogy 15 órakor a résztvevők egyszerre koccintottak a balatoni pincészetek minőségi nedűjéből készült BalatonBorral.

..és végül itt egy ok, amiért ősszel is érdemes a Balatonra jönni: fonyódi naplementés panoráma a Balaton Napon (Fotók: HírBalaton)