Az eredeti tervben szereplő szálloda épülhet meg a siófoki Palace helyén (sonline.hu)

Nem lesz 56 szobás luxusszálloda Siófok korábbi ikonikus diszkója, a Palace helyén, bár a beruházó változtatni szeretett volna az korábbi elképzelésen, mely egy kisebb létesítmény megépítésére vonatkozott. A siófoki önkormányzat nem járult hozzá a helyi építési szabályzat módosításához, és a határidők is szorítanak, ezért az eredeti terv szerinti, 23 szobás hotel építését kezdik el – írja a sonline.hu.
Lassan két éve lehet tudni arról, hogy négycsillagos szálloda építését tervezi a siófoki Ezüstparton az a beruházó, amely a megvásárolta a Palace diszkót. A cég 2018-ban a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban 792 millió forintot nyert az egész évben nyitva tartó, 23 szobás, wellnesshotel építésére, amire érvényes építési engedélye is van.

Tavaly év elején azzal kereste meg a beruházó a siófoki önkormányzatot, hogy nagyobb, 53-57 szobás, 3 szintes szálloda felépítését tervezi. Ehhez kérte az ingatlan övezeti besorolásának módosítását a helyi építési szabályzatban (HÉSZ). A területre érvényes szabályozás szerint ugyanis a telek jelenleg 40 százalékban építhető be és átlagban 6 méternél magasabb épületet nem lehet ott kialakítani. A nagyobb szállodához azonban 14,5 méteres beépítési magasságra és 50 százalékos beépíthetőségre lett volna szükség. Az elmúlt egy évben a polgármester által felállított munkacsoport többször tárgyalt a beruházóval, aki a bővítés támogatásáért cserébe önkormányzati közterületek fejlesztését is vállalta. Lengyel Róbert polgármester márciusban saját hatáskörben hozott határozatában még támogatta az építési szabályzat soron kívüli módosítását és felkérte a hivatal illetékeseit a szükséges változtatások előkészítésére.

Az, hogy a március végén hozott polgármesteri határozat és szeptember eleje óta mi történt, nem derült ki. A siófoki képviselők csütörtöki ülésén Gencsi Attila képviselő úgy fogalmazott, hogy az ügy elmerült a bürokratizmus tengerében. A beruházó szeptember 1-jén levelet küldött a polgármesternek azzal, hogy az elnyert pályázat feltételi miatt (2021. decemberig át kell adni a szállodát) nem tudják tovább halasztani a projektet, ezért elállnak az 56 szobás szálloda tervétől és a 23 szobás verziót építik meg.

A további részletek itt elolvashatóak.