“Kár lenne elkótyavetyélni” – változtatási tilalmat rendelt el Balatongyörök a Kastély Hotelre

Az ingatlanspekuláció megakadályozásáért változtatási tilalmat rendelt el Balatongyörök a négy éve parlagon heverő hajdani kormányüdülője övezetében, és ismét az állami vagyonkezelőhöz fordult – tájékoztatta Biró Róbert polgármester a hirbalaton.hu-t a helyi képviselőtestület Kastély Hotel ügyében hozott döntéséről. A korábban jól működő üdülőtelepet négy éve zárták be, azóta tízmilliókat költöttek a vagyonőrzésére és állagmegóvására, miközben eredménytelenül zárult az ingatlanra kiírt negyedik, őszi árverés is.

(fotó: hirbalaton.hu)

Biró Róbert elmondta, levélben tájékoztatták az árveréseket meghirdető Magyar Állami Vagyonkezelőt, hogy a jövőben sem az ingatlan megosztásához, sem az átminősítéséhez nem járul hozzá a település. Kérték, hogy amennyiben újabb árverésre kerül sor, ez szerepeljen benne, mint ahogy az is, hogy a Kastély Hotel helyi védettséget élvez.

Az idén már négyszer eladásra meghirdetett, a Balaton-part közelében fekvő, közel 15 ezer négyzetméteres területtel, 48 szobás főépülettel és 20 faházzal rendelkező ingatlan kikiáltási ára év elején még 435 millió forint volt, ami időközben 347,8 millióra csökkent.  Az érdeklődők száma közben emelkedett, de egyikük sem szálloda-, vagy üdülőüzemeltetésben gondolkozott, hanem a telekfelosztási lehetőség iránt érdeklődött – a polgármester beszámolója szerint, aki már korábban felhívta a figyelmet arra; „Ideje lenne megmenteni a felszabdalástól és a beépítéstől a még megmaradt értékes tóparti, tó-közeli balatoni ingatlanokat!”.

Kőbe kívánják vésetni az új szabályokat

Az önkormányzat három évig tarthatja fenn a változtatási tilalmat, egyebek közt a rendezési terve most zajló felülvizsgálatára hivatkozva, amibe „kőbe kívánják vésetni”, hogy a Kastélyszálló övezetében milyen szabályok szerint lehet építkezni a jövőben.

Balatongyörök már évekkel ezelőtt levélben fordult minden illetékeshez, hogyha más nem akad, az önkormányzat kész átvenni az egykor sok munkahelyet és adóbevételt hozó ingatlant üzemeltetésre. A polgármester közlése szerint nem kaptak választ sehonnan.

Az új piaci helyzetben szeretné a feldarabolástól megmenteni a település a Kastélyszállót, más néven Kastély Hotelt, kérve az állami tulajdonban tartást, és az üdülő üzemeltetésének engedélyezését, amit szintén jeleztek a vagyonkezelőhöz írt levelükben. A hotellel szomszédos, állami cég tulajdonában lévő Hotel Panoráma üzemeltetői már évekkel ezelőtt készek voltak arra, hogy üzemeltessék a volt belügyminisztériumi üdülőt is, ami jó megoldás lehetne ma is, de a vagyonkezelő nem járult hozzá, mert eddig csak eladásban gondolkodott – mondta Biró Róbert.

“A helyi igények egybe esnek az állam érdekeivel”

A polgármester bízik abban, hogy a vagyonkezelő a negyedik sikertelen árverés után újragondolja, mit kezdjen a györöki ingatlannal, és figyelembe veszi a helyi igényeket, ami egybeesik az térség és az állam érdekeivel is.

„Szerintünk értékes ingatlanról van szó, amit kár lenne elkótyavetyélni. Másfelől szeretnénk, ha az állami vagyonkezelő figyelembe venné azt is, hogy a területet 85 éve ingyen biztosította a település a szálloda megépítéséhez” – hangsúlyozta.

Balatongyörök átvenné az üdülőtelep tulajdonjogát, így biztosítva a köztulajdonban maradását, de kész lenne az ingatlan vagyonkezelésére, üzemeltetésére is” – mondta a kistelepülés első embere, akinek becslései szerint az államnak már legalább 70-80 millió forintjába került a Kastély Szálló őrzése, állagmegóvása, és a téli temperáló fűtés biztosítása. „A jelenlegi, évek óta tartó helyzetnél bármelyik megoldás jobb lenne mindenki számára” – tette hozzá.

Mint arról a hirbalaton.hu korábban beszámolt, az egykor üdülőként működtetett Kastély Hotelt a bezárása előtti utolsó pár évében az Erzsébet-program keretében üzemeltették, nyereségesen. Az ingatlant bemutató, fotókat is közlő korábbi cikkünk itt olvasható.