Kalapács alatt a jobb sorsra érdemes kormányüdülő (fotókkal)

Negyedik éve hever parlagon a Balaton-part közelében, közel 15 ezer négyzetméteres területtel, 48 szobás főépülettel és 20 faházzal rendelkező balatongyöröki Kastély Hotel, volt kormányüdülő, amely a bezárásáig stabilan és eredményesen működött – a volt alkalmazottaktól és vezetőktől kapott információk szerint. Július elején, idén másodszor bocsátotta árverésre a nemzeti vagyonkezelő 435 millió forintos kikiáltási áron, a licit július 16-án indul (Árverési hirdetmény 2018_07). A hirbalaton.hu fotókon mutatja be, hogy néz ki most a jobb sorsra érdemes ingatlan.

A balatongyöröki Kastély Hotel csipkerózsika álma negyedik éve tart (fotók: hirbalaton.hu)

 

Balatongyörökön sok mindenki nem érti, miért kell parlagon hevernie évek óta egy olyan szép és jó adottságokkal rendelkező üdülőtelepnek, mint a strand, a vasútállomás és a hajóállomás közelében található, 2014 őszén bezárt györöki Kastély Szállónak. Bíró Róbert polgármester a hirbalaton.hu-nak elmondta, a hotel korábban a település második legnagyobb idegenforgalmi adóbefizetője volt, 30-40 embernek adva munkát. Már évekkel ezelőtt levélben fordultak minden illetékeshez, hogyha más nem akad, az önkormányzat kész átvenni az ingatlant üzemeltetésre. Eddig sehonnan nem kaptak választ – tette hozzá a nemzetközi virágosítási versenyen, és a balatoni strandok versenyén rangos eredményeket elérő község első embere.

A nyaralók valamikor ebben a medencében úsztatták a Balatonból kifogott halakat

A 84 évvel ezelőtt átadott, helyi védettséget élvező ingatlan megépítéséhez egykor a település biztosította a telket a belügyminiszteri, vármegyei és államrendőrségi számvevőségi tisztviselők által létrehozott „balatongyöröki fürdő- és üdülő telep egyesület” számára. A háború utáni években került állami tulajdonba. A faházak a 70-es épültek az ingatlan területén. Jelentősebb beruházás a 2000-es évek elején is történt, amikor a főépület földszintjét barokk stílusban újították fel, apartmanokat kialakítva. Az emeletre már nem jutott pénz, ott maradt a közös-fürdőszobás szocreál. Az elmúlt években gondnok és örző-védők biztosították az ingatlan ingóságait is.

A földszinti szoba ágya csak látszólag frissen vetett, több éve várja érintetlenül a vendégeket

A főépület emeletén lévő szobákban mintha már régebben megállt volna az idő 

 

Jó lenne művésztelepnek?

A hirbalaton.hu információi szerint a korábban BM üdülőként működtetett Kastély Hotelt a bezárása előtti utolsó pár évében az Erzsébet-program keretében üzemeltették. Más is akadt, aki a bezárását követően érdeklődött az üzemeltetése iránt, de az állami vagyonkezelő eladásban gondolkodott. Akad olyan kezdeményezés is, miszerint a Nemzeti Szalon hajdani igazgatójának álmát megvalósítva, egy nemzetközi művésztelepet kellene kialakítani a műemléki környezetben található üdülőhelyből, megtartva azt állami tulajdonban.

A balatongyöröki volt kormányüdülőre hosszas vajúdás után, először idén tavasszal meghirdetett elektronikus árverés eredménytelennek bizonyult, így júliusban újabbat indít a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Mégpedig úgy, hogy nem csökkentette a korábbi kikiáltási árat. Az újabb elektronikus árverés szerint a licit 434,77 millió forintról indul, július 16 és 18 között tart, a licitlépcső 1 millió forint.

 

(fotók: hirbalaton.hu)

Árverési hirdetmény 2018_07