A vártnál jóval több embert vonzott az őszi Nyitott Balaton

Mintegy húszezer emberre számítottak, de annál jóval többen érdeklődtek a Nyitott Balaton november 4-ig tartó, egy hónapos őszi akciója iránt, amely 129 programmal csábította a vendégeket az üdülőrégióba. Budapesti játszótereken és füredi szállodai szobákban folytatódik a balatoni nevezetességek népszerűsítése – áll a szervezők közleményében.

A hosszú hétvégéknek és a kellemes időjárásnak is köszönhető, hogy megtöbbszöröződött az akcióra várt vendégek száma az elmúlt egy hónapban. A kezdeményezéshez 155 szálláshely és 90 vendéglátóhely is csatlakozott.

– A kampány célja az volt, hogy ne csak nyáron, hanem ősszel is vonzó legyen a Balaton – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Minden hétvégére jutott több fesztivál is. A Balaton egyik legújabb rendezvényén, az alsóörsi Palacsinta Fesztiválon több tízezer palacsintát fogyasztott el a nagy vendégsereg egy nap alatt. A kulináris fesztiválok mellett vonzóvá tették a régiót a tökfesztiválok, valamint a Halloween-hangulatot teremtő hajós programok és sportesemények is – a beszámoló szerint.

A Nyitott Balaton akció zárásaként november 5-én Budapest néhány játszótéren rejtenek el olyan könyveket, amelyek olvasása a későbbiekben is kedvet csinálhat ahhoz, hogy a gyerekek és szüleik elinduljanak a Balatonra. A kicsik számára Csapody Kinga, Irány a Balaton című mesekönyve, a nagyobbak számára Király Anikó, Strand, Papucs, Szerelem című könyve a meglepetés. (Az utóbbi történetet a turisták a szállodák hálószobáiban is olvashatják majd, ha a téli Balatonra érkeznek. Kísérleti jelleggel elsőként a füredi Hotel Aurában jár egyes szobákhoz a balatoni szerelmes történetekről szóló könyv.)

Az ötlet nem új. Nyáron a Balatoni Hajózási Zrt. Füred Kapitány, a balatoni mesehős közreműködésével nyitott könyvtárszobát a Siófok-Balatonfüred között közlekedő hajókon. Az itt megtalálható mesék mindegyike a Balatonhoz kapcsolódott. Az akció tapasztalatai azt mutatják, hogy a könyvekben szereplő helyek iránt megélénkült a gyerekek és a felnőttek érdeklődése is.