Elkezdik bontani a szabálytalanul lezárt bejáróstégek kapuit a Balatonon

A Balatonon tilos a közterületről vízbe vezető stégekre kaput, kerítést tenni, mégsem szereztek érvényt ennek a jogszabálynak évek, sőt évtizedek óta – mostanáig. A héten felhívások jelentek meg dél-balatoni illegális stégkapukon, miszerint 5 napja van a tulajdonosoknak az elbontásra, különben a vízügy teszi meg, a tulajdonos költségén. Ahol a bejáróstégnek nincs engedélye, ott azt is elbontják, ahol az rendben van, onnan csak a kaput kell eltávolítani. A tó keleti részén az elmúlt hetekben több tucatnyian kezdtek inkább maguk az illegális víziállásaik elbontásába, minthogy tetemes összegeket fizessenek ki a vízügynek. Úgy tűnik, most a déli parton a sor, és már a szabályos stégbejárók szabálytalan kapuinak is külön figyelmet szentelnek a hatóságok.

Ilyen felhívások jelentek meg a közterületekről Balatonba vezető, le nem zárható stégeken

 

Valami nagyon beindult a Balatonnál, mióta új vezetője van a vízügy balatoni kirendeltségének. A veszélyt jelentő, szabálytalanul elhagyott horgászkarók és illegális stégek felszámolásának tavalyi megkezdése után a héten beindult a szabálytalan stégkapuk felszámolása is. Akinek van engedélye stéglétesítésre, és oda építette, és akkorát, amire szól ez az engedély, annak se szabad lezárnia azt kapuval, kerítéssel, ha közterületről vezet a bejáró tóba – a vonatkozó jogszabályok szerint.

A HírBalaton évek óta foglalkozik a kérdéssel, konkrét esetek sorát bemutatva, de eddig nem történt semmi. A változáshoz – az új kirendeltségvezető mellett – nyilván hozzájárult az is, hogy a hatóságok tétlensége miatt egekbe szökött a gátlástalanság mértéke egyes partszakaszokon, és hogy a nádas több helyen pusztulni kezdett a felszabdaltságok, nádirtások miatt.

Néhány fotó az illegális stégkapuk sokszínűségéről, és a rájuk felkerült felszólításokról:

(HírBalaton és olvasói fotók)