Június 1-én lesz a Balaton Napja – felhívás a csatlakozásra

Az időjárástól függetlenül, június 1-én lesz a Balaton Napja. Ha esne az eső, eső-bulikat szerveznek. “Ilyen típusú esőprogram más turisztikai régiókban még nincs, a Balatonnál valósulhatna meg először és önmagában is új vonzerőt jelenthetne” írják a szervezők az alábbi felhívásukban, amelyben minél több csatalkozó jelentkezését várják a balatoni összetartozás ünnepéhez.

Tisztelt Partnereink!

Idén is lesz Balaton napja! 2015 óta minden évben több partner-település részvétével, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Szövetség támogatásával tartottuk meg a balatoni összetartozás ünnepét. Korábban a strandszezon ünnepélyes megnyitására tettük a hangsúlyt (emiatt csak strandidőben lehetett megtartani), azonban 2019. évtől június első szombatjához kötjük az eseményt. Úgy kell készülnünk tehát, hogy eső esetén is megtartjuk, sőt: az országos kommunikációt is kimondottan arra építjük, hogy milyen kreatív esőprogramokkal várja vendégeit a Balaton.   

Mindenki évek óta sokszor tapasztalhatta, hogy a balatoni turizmus legnagyobb problémája pont ez: még eső sem kell, elég pár felhő és kiürülhet a part. Akár nyári időszakban is jelentős visszaesés van emiatt a forgalomban. Szeretnénk tehát egy olyan programot elindítani, hogy minél több településen készüljenek, minél kreatívabb esőprogramokkal, fiataloknak eső-bulikkal – melyeket a jövőben közös platformon hirdethetnénk és így tudatosítanánk a vendégekben, hogy akkor is jó itt, ha épp nincs strandidő.

Ilyen típusú esőprogram más turisztikai régiókban még nincs, a Balatonnál valósulhatna meg először és önmagában is új vonzerőt jelenthetne.

Az eső-bulik alapelve, hogy ne azt érezze a vendég, amit ilyenkor máshol szokott, hogy a tervezett szabadtéri program elmarad (vagy helyette valami gyengébbet kap), hanem pont fordítva: ezek a programok kimondottan csak esőben valósulnának meg, tehát valami különlegeset és egyedi élményt adnak a vendégeknek. Nem gyengébbet, hanem mást. Akár jobbat. (Konkrét tippek a mellékletben).

A Balaton napja közös ünnepe a balatoniaknak, nem csupán egy-egy tóparti településen, hanem együtt az egész Balaton körül. Nemcsak turistáknak szól tehát, hanem szeretnénk, ha a helyi közösségeknek is fontos lenne. Ezért is bízunk benne, hogy minél több tóparti önkormányzat és turisztikai szervezet partner lesz ebben. Idén is a Balatoni Kör és a Balatoni Szövetség közösen szervezi az eseményt.

A cél főleg nyárias időben az, hogy minden strandon ugyanakkor és lehetőleg ugyanúgy nyissuk meg ünnepélyesen a főszezont:  tóbafutó-versennyel, melynek pontban 14.00-kor mindenütt egyszerre lesz a startja. 14.30-kor körbekoccintjuk a Balatont , amivel kezdetét veszi a strandpiknik, grillparti és este akár tábortűz, zenés szabadtéri buli lehetne a folytatás. Ha eső esetén más helyszínen tartanák meg a programot, ezt külön jelezzék az adott település programjában!

Tehát idén mindenképp június 01.-én tartjuk, az időjárástól függetlenül.

A határidő: május 10, hogy kialakuljon a végleges, konkrét program minden strandra, de elvi visszajelzést már korábban is kérnénk a tervezett programokról és együttműködésről.

Kérjük, minden balatoni település, illetve strand lehetőleg minél előbb jelezze, hogy milyen formában lenne partner a programban, hogy mi is hirdethessük a sajtóban (valamint a Balaton napja közösségi oldalán: www.facebook.com/BalatonNapja) hova lehet menni azoknak, akik szívesen részt vennének a programban!

A gasztro programokat a Balatoni Kör koordinálja: balatonikor@gmail.com 

minden más programot a Balatoni Szövetség koordinál: bszovetseg@chello.hu

Kérjük mindkét címre küldjenek minden helyi programot, hogy a sajtó számára összesíthessük.

 

Köszönettel:

Kardos Gábor                                                                       Balassa Balázs

Balatoni Kör, szóvivő,                                                a Balatoni Szövetség elnöke

gasztro-program koordinátor

30 2330398

 

Bővebben az előző évi, majd az idei programokról a Balaton Napja közösségi oldalán lehet olvasni.”