Jásdi István: A Balaton-felvidék egy jól működő része az országnak (vitorlazasmagazin.hu)

A vitorlázás és a bor hazánkban összetartozik. Nem csak azért, mert roppant kellemes este a kikötőben meginni egy pohár zamatos nedűt a kokpitban, hanem azért, mert a Balaton mindkét terület hazája. És nem utolsó sorban azért is, mert sok vitorlázó borász is – és fordítva. A Vitorlázás Magazin mini sorozatában először Jásdi Istvánt mutatta be.

Az ötvenes, hatvanas években a Balatonra el se jutottunk – nem volt se tóparti házunk, se kocsink – mondta Jásdi István a vitorlazasmagazin.hu-nak. Úgy fogalmazott:  fiatalon azt gondoltam, hogy az Adria a menő, és ha őszinte vagyok, kicsit le is néztük a Balatont. Egyszer épp útra keltek, de meg kellett állni menet közben Balatonföldváron. Sosem felejtem el azt a jelenetet, ahogy a kikötőből kihúz egy 30-as cirkáló, egy nyolcvanéves kormányossal és két vele egykorú nénivel, ebben a pillanatban tudatosult bennem, hogy a vitorlázás a jövőm – emlékezett vissza Jásdi István. Hozzátette:  Aligán lett egy kis házuk, meg vett egy Sudár típusú vitorlást, és belecsöppent a hajós közegbe.  A kis hajót néhány év múlva lecserélte egy új típusra, egy 70-es cirkálóra, ami kényelmetlen, hosszú, munkás és csodálatosan vitorlázó hajó. Ezzel tizenhét évig versenyeztek.

A balatoni kötődés további erősítésére 1998 elején megvásárolták a csopaki romot, amit sok év munkájával újraépítettek, és amelyben ma  készítik a borainkat. Egy újabb jó társaságba keveredtem, a magyar és európai borászok közösségébe – fogalmazott Jásdi István.

A borász beszélt arról is, hogy a Balaton-felvidék egy jól működő része az országnak. Szép városokkal, mint Veszprém, és nagyszerű falvakkal. Ráadásul az elmúlt 6-8 évben Csopak kiemelkedett mint borászati és gasztronómiai központ, úgyhogy aki itt télen unatkozik, szerintem csal – idézi Jásdi István szavait a vitorlazasmagazin.hu.