Hegyekbe emelkedett az édesség a Krisna-völgyben (sonline.hu)

Több mint másfél tonna édességet ajánlottak fel Krisnának a hívők a Govardhana-púdzsá ünnepén, vagyis a somogyvámosi édességfesztiválon. A Govardhana-púdzsá ünnepe egy ötezer éves hagyomány, hiszen az ősi írások szerint amikor még Krisna a Földön járt volt egy nagy klímakatasztrófa. A mennyek királya, az esők ura egy hét napon át tartó esőzéssel árasztotta el Vrindávan faluját. Az ott élők Krisnánál kerestek menedéket, aki felemelte Govardhana-hegyet és ernyőként tartotta lakók fölé.

A Krisna hívők minden október utolsó hétvégéjén megrendezik a Govardhana-púdzsá fesztivált, amikor is a lehető legtöbb finomságot ajánlják fel – írja a sonline.hu. Teszik mindezt azért, mert úgy tartják: minél több kincsüket ajánlják fel Istennek, annál több viszonzásra számíthatnak tőle. Az ünnepre az ország minden tájáról érkeztek vendégek, de még külföldről is. Az összegyűlt sütemény mennyisége, pedig igencsak megkapó volt. Az összegyűlt édesség egy részét elfogyasztották a lakomán az ünneplők, de semmi sem veszett kárba. Az ünnepi finomságokat ugyanis ilyenkor hagyományosan ételosztáson juttatják el az arra rászorulók számára.

Minimum egy tonna édességnek kell összegyűlnie a fesztiválra, de a Krisna-völgyben évről-évre jócskán meghaladják ezt. Idén a debreceni gyülekezet 27, az egri 164, a budapesti 654, a Krisna-völgyi pedig 876 kilogramm finomsággal járult hozzá az ünnephez. Az elkészített finomságok között tradicionális indiai desszertek is voltak. De tulajdonképpen bárki hozzájárulhatott a saját készítésű süteményével, csak a szigorú higiéniai előírásoknak kell megfelelni és erőszakmentes gazdálkodásból származó tejterméket szabad használni. Emellett az ételek tojásmentesek, egészségesek, s aki nem valamelyik gyülekezet tagjaként készít, az csak nem sütéssel előállított desszertet ajánlhat fel – tudósít a sonline.hu.