Irány a magyar Fudzsi

A magyar Fudzsi. A szemmel látható hasonlóság alapján nevezte el így Keresztury Dezső ezt a Tapolcai-medence keleti szélén emelkedő markáns kúpot. Alakja annyira jellegzetes, hogy sziluettje még a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark logóján is feltűnik. Január 4-én szombaton a többi vulkáni tanúhegytől eltérő kialakulású Gulácsra indul túra, amelyhez bárki csatlakozhat. 

(Fotó: Sipőcz Zoltán)

A kevesek által látogatott tanúhegyre csak egy spirál alakú keskeny ösvény vezet, melynek végén, a hegycsúcsról a Balatonra és a Tapolcai-medencére nyílik nagyszerű kilátás. A tetőre vezető út számos érdekességet tartogat. Nemesgulácsról indulva először a Pannon-tó homokos üledékein vezet a túra, majd egy löszmélyúton kezdődik az emelkedés a hegy lábán.

A halkan csobogó Sér-kút foglalt forrását elhagyva a Gulácson is látványos nyomot hagyó kőbányászat emlékeit tekintik meg. Az egyik bányaudvarban, hatalmas sziklafal alatt idézik fel a Balaton-felvidéki bazaltvulkánok kialakulását, működését, és a Gulács „különutas” fejlődését.

Az ösvény utolsó harmada igazán látványos: jobb oldalon ívelt bazaltoszlopok kísérik az utat, balról a Badacsony, a Szent György-hegy és Szigliget kúpjai, illetve a Balaton csillogó víztükre tűnik fel.

A visszaútra is marad meglepetés: a mediterrán vidékeken honos, természetvédelmi oltalom alatt álló, piros termésekkel díszített szúrós csodabogyó örökzöld cserjéit keresik meg az erdőben.

A túrával kapcsolatos információk a geopark.hu oldalon érhetőek el.