A szakmai szövetségekkel együttműködve a Nemzetgazdasági Minisztérium új intézkedéseket vezet be a felszolgálási díj maximalizálása, valamint az adómentes borravaló teljes körű biztosítása érdekében.
A felszolgálási díj esetében kettős maximalizált rendszer jöhet létre: a vendéglátó üzletek a magánszemélyek fogyasztása esetén maximum 15 százalék, céges rendezvényeknél pedig 20 százalék felszolgálási díjat határozhatnak meg – derül ki a szaktárca közleményéből, melyet a turizmus.com idézett.
A borravalót érintő jogszabály-módosítások pedig biztosítják, hogy fizetési módtól függetlenül, a felszolgálók minden esetben adómentesen kaphassák azt meg. A turisztikai ágazat és ezen belül a vendéglátás szektor teljesítőképességének további megerősítése érdekében a kormány a felszolgálási díj esetében kettős – a céges rendezvényeket és a lakossági fogyasztást külön kezelő – maximális mértéket határoz meg.
Az egyedi igényeket támasztó céges rendezvények kiszolgálása komplexebb feladatot jelent a szolgáltatók számára, ellátásuk magas szintű szakértelmet, hosszabb munkaidőt és rugalmasabb munkavégzést követel meg a munkavállalóktól.
A maximalizált 20 százalékos felszolgálási díj segítségével a hazai vállalkozók képesek lesznek ezen pozíciók versenyképes bérköltségét fedezni. A szakmai szervezetek által is támogatott módosításnak köszönhetően így nemcsak a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nagymértékben nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is – írták.
A magánszemélyek fogyasztására vonatkozó 15 százalékos maximum mérték a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátó egységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá. Ezek a szolgáltatók ugyanis a díjjal járó adminisztrációs terhek miatt korábban hátrányba kerültek a korlátlanul magas felszolgálói díjakkal üzemelő vendéglátó üzletekkel szemben.
A felszolgálási díj alkalmazása továbbra sem kötelező, arról a vendéglátó üzletek üzemeltetői szabadon, saját belátásuk szerint dönthetnek. Alkalmazása esetén a felszolgálási díj része a számlának, az abból befolyó összeg a szolgáltatók bevétele, amelyet továbbra is kizárólag dolgozói bérek kifizetésére fordíthatnak. Az általuk alkalmazott díj mértékét – a maximált értékig – továbbra is a szolgáltatók állapíthatják meg, azt fel kell tüntetniük az étlapon és az egyéb tájékoztatási felületeiken.
A felszolgálási díj nem azonos a borravalóval. A borravalót ugyanis minden esetben önkéntesen fizeti a vendég, többnyire közvetlenül az őt kiszolgáló felszolgálónak, ezzel is kifejezve a szolgáltatás színvonalával kapcsolatos elégedettségét.
A jelenlegi jogszabályok alapján amennyiben azt a számlától külön, készpénzben fizeti a vendég közvetlenül a felszolgálónak, vagy olyan borravaló tárolóba helyezi, ahonnan a munkavállalók osztják azt szét egymás között, a borravaló adó- és járulékmentes. Ha viszont számlával együtt fizetik, vagy elektronikusan utalják át, illetve, ha a tároló tartalmát a munkáltató osztja szét a munkavállalók között, akkor már adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli.
A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért olyan jogszabálymódosítást dolgozott ki, amely minden esetben biztosítja, a fizetés módjától függetlenül a borravaló minden esetben adómentessé váljon, továbbá biztosítja, hogy azt a munkavállaló akkor is megkaphassa, ha a vendég azt elektronikusan, vagy azonnali átutalással fizeti. Az ehhez szükséges technikai feltételek biztosítása a vendéglátóhely számára fizetési műveletek elfogadását nyújtó pénzforgalmi szolgáltató kötelessége lesz, míg maga a vendéglátóhely számára egy a borravaló szétosztására vonatkozó szabályzat készítési és nyilvántartás vezetési kötelezettség kerül előírásra.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) üdvözli a felszolgálási díj maximalizált mértékének megállapításáról szóló jogszabály-módosítását, amely egyaránt számos előnnyel támogatja a vendéglátásban dolgozó munkavállalókat és a szektor versenyképességének erősödését – áll közleményükben.
Rámutatnak, hogy a felszolgálási díj a vendéglátóhelyek által önkéntesen alkalmazható, a felszolgált ételek és italok kiszolgálását elismerő tétel. Mértékét a vendéglátóhelyek maguk határozták meg, az ezen a címen befolyó bevétel az üzemeltető árbevétele, ugyanakkor fontos, hogy azt kizárólag a munkavállalók béreinek kifizetésére fordíthatja.
Amíg ugyanis a felszolgálási díj mértéke nem volt maximalizálva, a magasabb létszámmal és forgalommal rendelkező üzletek egyes esetekben kiemelkedően magas felszolgálási díjjal biztosították a versenytársaknál magasabb bérköltségek kifizetését. Ezzel viszont a jellemzően családi vendéglátó helyek nem tudták felvenni a versenyt. A változtatás így hozzájárul ezek stabilabb működési feltételeinek megteremtéséhez is – hangsúlyozza közleményében az MSZÉSZ.
A Nemzetgazdasági Minisztérium által ma bejelentett tervezet üdvözli a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) is, mivel az egyaránt kedvező a szektor munkavállalói és a hazai turisztikai ágazat számára. A vállalati rendezvényeket érintő, maximum 20 százalékos felszolgálási díj különösen jelentős, tovagyűrűző hatást eredményezhet a hazai beutaztatásban – emelik ki közleményükben.
A MICE, azaz a hivatásturisztikai szegmens további erősítése ugyanis kiemelkedően fontos a nemzetközi beutazóforgalom további élénkítése tekintetében. A komplex nemzetközi céges rendezvények magas színvonalú kiszolgálását viszont a vendéglátóhelyek üzemeltetői kizárólag jól képzett, tapasztalt, több szakmai területről érkező munkavállalókkal tudják csak kiszolgálni. A 20 százalékos felszolgálási díj lehetővé teszi a vendéglátóhelyek üzemeltetői számára, hogy versenyképes béreket és juttatásokat nyújtsanak, így biztosítva a minőségi munkaerő megtartását.
„A javaslat összecseng azzal, a deregulációs csomag részeként szintén bejelentett változtatással, miszerint a gyógyászati és orvosszakmai rendezvények esetében a vendéglátási költség elszámolható felső határát a minimálbér 5 százalékáról 15 százalékra emelik. Mindkét javaslat hozzájárul ahhoz, hogy a hazai szolgáltatók mind több, nemzetközi igényeket kielégítő rendezvényt csábíthassanak hazánkba, úgy, hogy az ezek megvalósításán dolgozó munkavállalók számára versenyképes fizetést biztosíthatnak”
– emelte ki Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke.
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) ugyancsak üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését, miszerint annak maximális mértéke a korábbi javaslathoz képest magasabb lesz. Mindez összhangban van az MVI és más szakmai szervezetek javaslatával, ami hozzájárul az ágazat további fehérítéséhez és a munkaerő megtartásához is – hangsúlyozták lapunknak.
A munkabérhez viszonyítva kedvezőbb adózási feltételek mellett kifizetett felszolgálási díj pedig nagyobb átlagjövedelem elérését teszi lehetővé a vendéglátásban dolgozók számára.
Ezenkívül kedvező lépésként értékelik a borravalót érintő javaslatokat, amelyek a fizetés módjától függetlenül biztosítani fogják annak adómentes kezelését – mondta el Kovács László, az MVI elnöke.
A jogszabályi módosítások elfogadását követően az MVI aktualizálni fogja a borravalóról és a felszolgálási díjról szóló tájékoztató kiadványát, ami szintén elérhető lesz az ipartestület honlapján.