Idill és bizakodás a fő mottója a badacsonyi borászoknak II. rész (likebalaton.hu)

Május idusán a likebalaton.hu megkérdezte a badacsonyi borászokat, hogy miként értékelik a 2022-es évet, hol tartanak most a tavaszi munkálatokkal és milyen elvárásokkal vannak az idei év tekintetében. Rengeteg izgalmas választ kaptak a kérdésekre. A két részes interjúsorozat második részét olvashatod.

A Fata Pince borai már palackban vannak és várják a fogyasztó közönséget.

– S bízunk benne, hogy a jó idő megérkeztével a vendégek is megérkeznek hozzánk. A tavalyi szőlőtermés összességében jó lett, köszönhetően az utolsó két hétben történő esőzéseknek. Azt gondolom, hogy abszolút verseny- és piacképes borok teremtek 2022-ben Badacsonyban és nagyon várjuk azt az időszakot, ami hamarosan be fog köszönteni, hogy a Balaton-partra a vendégek meg fognak érkezni, akik ezeket a borokat nagy-nagy örömmel fogják kóstolni az ételek mellé.

Földi Bálint, Sabar Pincészet

– A ’22-es extrém év volt a ’21-eshez hasonlóan: forró, csapadéktalan, aszályos nyárral. Aztán szerencsére a szüret második felére ért csak hozzánk a csapadékos időszak, így nem áztunk el teljesen. A korábban palackozandó boraink már üvegben vannak, s nagyon rendben vannak. Meglepő módon a ’22-es évtől nem várt jellemzőkkel: szép savval, pici maradék cukorral és a szokott frissességgel kóstolhatók már most is. A komolyabb hordós érlelésű boraink palackozását most fogjuk elkezdeni, tehát május-június-július erről fog szólni és a palackozást követő egy hónapban fognak forgalomba kerülni. A kéknyelű így május közepe, a kiemelt rajnai május vége, kiemelt olaszrizling június közepe, s a legvégén a birtok olaszrizling valamikor a nyáron fog palackba kerülni. Ezeknek még idő kell, s az utóbbinak pedig hosszabb palackos pihenésre is van szüksége. Illetve ezeknél a tételeknél nem cél, hogy azonnal pohárba kerüljenek. A komolyabbnak ítélt borainkból, például a kéknyelűből, általában visszatartunk néhány száz palackot, hogy két év múlva a szebb arcát is megmutathassa. Kéknyelűből most a 2019-20-as évjáratunk kapható. mondja Földi Bálint. Földi Bálint szerint. Szerencsére a tél és főleg a tavasz elég csapadékos volt, így a tavalyi aszályból elég jól visszatöltődtek a földek, ez a Balatonon is meglátszik, s nincs az a déli part hangulat az északi parton, mint ami ősszel volt… Így amit most szőlőt telepítünk, annál is reménykedünk, hogy ez a sok csapadék megteszi a hatását. A Sabaron telepítünk kéknyelűt, budai zöldet és kékfrankost egy picit. Minden évben azt gondolom, hogy az évszázad legjobb évjáratának nézünk elébe, ami még teljesen nyitott. Mert el nem fagyott semmi, jég nem vert el minket, víz is van, így az a kevés tényező, aminek most meg kell lennie az egyelőre összeáll.

A teljes cikk itt elolvasható.