Felszedték a süllőfészkeket a Balatonból (sonline.hu)

Megkezdték a napokban a süllőfészkek felszedését a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai Balatonvilágos, valamint Balatonberény térségében – írja a sonline.hu.

Fotó: Ifj. Lőrincz Ferenc

Március közepén a Vonyarc nevű hajóról kétezer-ötszáz műfészek került a Balatonba, amelyek a süllők mellett a balinok, keszegfélék ívóhelyéül szolgált. Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője elmondta: 2021-ben teljesen kiváltották a korábban borókaágakból kötözött fészeksorokat műfészkekre. Ezt megelőzően éveken át vizsgálták, hogy milyen méretű, formájú és anyagú fészek lenne a legideálisabb a halak számára.

A világbajnok kaposvári búvárfotós, ifjabb Lőrincz Ferenc különleges fotókon örökítette meg a balatoni süllőfészkeket. Sikerült a fészekőrző hím süllőket nagyon közelről lefotóznia. A nem mindennapi képeket a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közösségi oldalán mutatta be. – Áprilisban lekeltek a süllőikrák és az üres fészkeket azért szedjük fel, így nem iszapolódnak el, ezzel megóvjuk állagukat, hogy jövőre újra ki tudjuk tenni – emelte ki Nagy Gábor.  Hozzátette: májusban folytatják a haltelepítéseket a Balatonba.

A napokban huszonötezer előnevelt menyhalat telepítettek a Balatonba. A menyhalak vízzel töltött és oxigénnel felfújt zsákokban érkeztek Bajáról, ahol a egy vállalkozás a Dunából származó anyahalaktól szaporította, majd előnevelte a halakat. A Tihanyi-félsziget térségében kialakított nyolc darab műakadón 16 ezer darab menyhalat helyeztek ki. A további 9 ezer darab menyhal a  balatonföldvári, balatonszemesi, balatonlellei, balatonboglári és fonyódi kikötőkben talált otthonra a helyi horgászok jelenlétében.