Idén sem nyit ki a fonyódi Várhegyi Széplátó – van másik

Idén sem lesz még látogatható a 2011-ben uniós támogatással megépült fonyódi Széplátó. Már két éve, hogy bezárták, mert a fából készült tartószerkezetét házi cincérek és egy gomba támadta meg, s emiatt veszélyessé vált a város emblematikus látványossága. Egy éve folyik a bírósági tárgyalás, a város egyezkedne a mielőbbi megnyitás érdekében – derül ki Fonyód polgármesterének hirbalaton.hu-nak adott nyilatkozatából. Hidvégi József az új fejlesztések tervekről is beszámolt. Lemondtak a magaspartra tervezett üvegkilátó megépítéséről. 

 

Egyelőre eltűntek a plakátok az útszélekről, amelyek azt hirdették, hogy Fonyód a kilátók városa.

A polgármester elmondása szerint tanúmeghallgatásokkal zajlanak a bírósági tárgyalások. A város szakértője szerint amikor a tartószerkezeteket készítették a gyárba, nem volt megfelelő a belső védelem, nem volt magasnyomású vegyszeres kezelés, így a cincér-lárvák nem pusztultak el, 5-8  év elteltével kikeltek. Emiatt a kilátó tartószerkezete kilyukadt, berodhadt, ki kell azt cserélni.

– Azért is mentünk bele egy ilyen perbe, mert volt egy megalapozott szakértői véleményünk – mondta Hidvégi József. Hozzátette: “Az elsőfokú bíróság döntése után megpróbálunk egyezkedni a kivitelezővel, hogy minél előbb elkészülhessen a javítás, és újra látogatható legyen a kilátó. Korábban három hónap alatt épült meg a kilátó korábban, ha jól alakul a helyzet, akkor jövőre újra látogatható lesz.”

A polgármester elmondta, bár a szakértő szerint nem terheli felelősség a várost, készek áldozni arra, hogy a Szépkilátó minél előbb megnyithasson, de a kivitelező egyelőre nem hajlik rá. Korábban 80 millió forintból épült meg az egész kilátó a fémszerkezetével együtt, maga a cserére szoruló faszerkezet akkor 18 millió forintba került, az egy évvel ezelőtti kalkulációk szerint már csak a faszerkezet kijavítása 80 millió forintba kerül, és az árak csak nőnek. Fonyód vállalta volna a költségek 20-30 százalékának megtérítését, de a kivitelezőt ez nem hatotta meg, az ő szakértője más állásponton van – a beszámoló szerint.

 

Nem csökkent a kilátókat látogató turisták száma

Hidvégi József arról is beszámolt, hogy mindenkit meglepett: nem csökkent a fonyódi kilátókba tartó turisták száma, hanem átterelődött a város másik, Sipos-hegyi kilátójába. korábban évi 28-30 ezer látogatója volt a várhegyi kilátónak, és 10-12 ezer a másiknak. A bezárás óta megmaradt a körülbelül 40 ezer kilátó-látogatója a városnak, csak most mindenki a Sipos-hegyibe megy. A megújult Walkó-kilátóhoz is nagyon sokan járnak, és igen népszerű a szintén páratlan panorámát nyújtó magasparti Szaplonczayi-, vagy más néven Panoráma sétány. Ez utóbbi megújításának idén nekivág a település. A beruházásnak már nem része a korábban odatervezett, a Balaton felé kinyúló, üvegkilátó. Két és fél éve még azt még nyilatkozta a polgármester: “Igazi balatoni kuriózum, egy üvegkilátó létesül a város legszebb panorámát kínáló részén.” Most azt mondta, lemondtak róla, mert “nem volt statikus, aki bevállalja”.

A város híres magasparti sétánya 800 méter hosszan újul meg idén. Kap egy burkolatot, megújul a korlátja, lesz büfé, vizesblokk, padok, a már ott lévő oroszlános kőpadokat pedig felújítják – a beszámoló szerint. A 380 millió forintból (MTÜ támogatásból és 18 millió forintos önerőből) megvalósuló beruházásnak már tavasszal hozzálátnak, és a tervek szerint év végére be tudják fejezni. A sétány teljes környezetét fejlesztik, és egy új kiszolgálóépületet építenek a sétány végén található városi múzeum mellett. A várhegyi Széplátónál parkolókat alakítanak ki, míg a Sipos-hegyi kilátónál az ösvény teljes kivilágítását is megoldják az elnyert pályázati forrásból.

 

A Várhegyi Széplátóról

A hirbalaton.hu öt évvel ezelőtt fotókon mutatta be a fonyódi Várhegyi kilátót, ahonnan a Balaton déli partjának egyik legszebb körpanorámája látható. A tanösvényével együtt kedvelt kirándulóhellyé vált négyszintes létesítményt az első szintjéig akadálymentesítették is. A kilátó első emelete a 231 méter magas Várhegy csúcsához képest 3 m magasan épült meg. A második emelet 6 m, a harmadik emelet 10,5 m és a negyedik emelet 14 m magas. A faszerkezet legmagasabb pontja 20,8 m. Az antennatartó árboc magassága 48 m.

P1500275

 kilato_varhegy

P1500306

P1500282

P1500293

P1500301

Ilyen magasból már feltárulkoznak a fonyódi halastavak is

P1500321

(Fotóarchívum: HírBalaton)

A kilátót körülölelő erdőben kellemes túrautak találhatóak, ahol tanösvény mutatja be a térség múltját valamint növény- és állatvilágát. Az erdőben tűzrakó helyeket is kialakítottak, és megtekinthető Bélatelep alapítójának, Dr. Szaplonczay Manónak a síremléke.