Egyelőre nem hozott vízszintemelkedést a Balatonon az eső

Továbbra is 104 centiméteres a Balaton átlagos vízállása, vagyis nem hoztak eddig emelkedést a májusi esők, sőt a hónap eleje óta egy centiméteert csökkent a tó vízszintje. A víz hőmérséklete a ma hajnali mérések szerint 19,5 Celsius fok volt Siófoknál. Az üdülőrégióban szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 21 fok körül alakul, késő estére 13 fok köré hűl le a levegő – a met.hu előrejelzései szerint.

A tó üzemii vízszintmaximumához – amit a nyári hőségek, magas párolgások ideje előtt szerencsés elérni, hogy a főszezon végig kedvező maradjon a tó vízállása -16 centiméter hiányzik.
A Balatonnál ma a mérsékelt-élénk (15-35 km/h) északi szelet többször erős (40-50 km/h) széllökés kísérhetik. Délelőtt kelet felől kezdődően északkeleti irányba fordul a szél és ritkulnak az erős széllökések, de egy-egy erős (35-45 km/h) lökés a déli órákig még ebből az irányból is előfordulhat.
Délután a mérsékelt (15-25 km/h) északkeleti, keleti szelet gyakran kísérik élénk (30-35 km/h) széllökések. Estére az élénk lökések is elmaradoznak.