Új Balaton-díjasok: Vetőné Zeke Erzsébet (NABE), Fabacsovics Zoltán főépítész, Horváth László (vízirendészet)

A Balatoni Szövetség (BSZ) elnöksége javaslatát elfogadva a szervezet szerdai közgyűlése idén is Balaton-díjban részesített három olyan személyt, akik a Balatonért kiemelkedően tevékenykedtek az elmúlt években, évtizedekben. Az idei díjazottak Vetőné Zeke Erzsébet a a Nők a Balatonért Egyesület elnökségi tagja, Fabacsovics Zoltán, Veszprém megye főépítésze és Horváth László rendőr ezredest, a Balatoni Vízirendészet Rendőrkapitányságának vezetője.

A friss Balaton-díjasok balról: Horváth László, Fabacsovics Zoltán, Vetőné Zeke Erzsébet, és a díjakat átadó Lombár Gábor (Fotó: HírBalaton)

 

Az indoklásként elhangzott laudációk:

Vetőné Zeke Erzsébet Keszthelyen született, iskoláit is a városban végezte. A Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal keszthelyi kirendeltségén kezdett dolgozni, majd a tapolcai kirendeltség vezetésével bízták meg. Később Veszprémbe, a Balatontourist Utazási Iroda Kereskedelmi Osztályára került. Különböző munkakörökben tevékenykedett, fő területe a balatoni vendégfogadás, a kempingekbe érkező vendégek részére szolgáltatások és különböző programok szervezése volt. Közel negyven éves szolgálat utáni nyugdíjba vonuláskor visszakerülve Keszthelyre, a civil szervezetek felé fordult és bekapcsolódott a munkájukba. 1999-ben az országban másodikként, Keszthelyen megalakuló Balatoni Borbarát Hölgyek
Egyesületének alapító – és jelenleg is lelkes tagja. 2000-ben lépett be a Nők a Balatonért Egyesületbe. 2001-től a Keszthely és Vidéke Csoport vezetője.
A balatoni vízminőség és a Balaton – part védelmének figyelemmel kísérése mellett, a fő hangsúlyt a kulturális örökség feltárására és megőrzésére fordítja a csoportja támogatásával, Keszthelytől Balatongyörökig. Említést érdemel a „Balatoni Nagyasszonyok” program melynek keretében kiemelkedő munkásságú balatoni hölgyekre irányítják a figyelmet,  emléktábla felállításával méltatják azok érdemeit.
Csoportvezetőként rendszeres és tevékeny közreműködője a város, és a környező települések társadalmi megmozdulásainak, – városnap, gyermeknap, zöld-nap, kulturális események, ahol a szívének kedves Balaton védelmét szóban, tettben és a gyerekek számára megalkotott „Vigyázz rám!” óriás társasjátékkal is népszerűsíti.
Vetőné Zeke Erzsébet a balatoni civil szektor jeles képviselője, több szervezetben dolgozik: A NABE elnökségi tagjaként képviseli az egyesületet a Balaton Fejlesztési Tanács ülésein és rendezvényein és a Balatoni Civil Szervezetek  Szövetségének munkájában, mint a felügyelő bizottság tagja.
A vonyarcvashegyi Szent Mihály – hegy Védő és Vendégváró Egyesületben vállalt feladata a téli időszakban a madarak etetése, nyáron pedig a kápolna nyitása a látogatók részére.
A Balatoni Szövetség által meghirdetett strandi „Kék Hullám Zászló” minősítés bíráló bizottságának munkájában a kezdetektől, korát meghazudtoló aktivitással vesz részt évek óta.
Vetőné Zeke Erzsébet a Balatont szerető, a Balatonért élő, a Tavat védő „igazi balatoni hölgy”! – fogalmazott a BSZ elnöke.

***

Fabacsovics Zoltán építőmérnök, urbanisztikai szakmérnök 1993-től él Balatonfüreden, ahol a Polgármesteri Hivatal Városrendezési és Építési Osztályát vezette 2001-ig. Balatonfüreden a Gyógy-téren álló Zenepavilon értékőrző felújítása, majd a Papsokai romtemplom állagmegőrző munkálatainak kezdeményezése és a Balatonfüredi Fürdőtelep felkerülése a
veszélyeztetett műemlékegyüttesek nemzetközi listájára köthető nevéhez.
2001- től a Balatoni Területi Főépítészi Irodán és jogutód szervezeteinél dolgozott. Kezdetben az északi part területi referenseként, majd állami főépítész helyettesként. 2013-tól Veszprém megye főépítésze és a Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Területrendezési Főépítészi Iroda vezetője. Bár új munkaköre alapvetően megyei irányultságot motivál, melyet igazol az általa elindított Városépítészeti séták Veszprém megyében rendezvénysorozat is, a Balaton iránti elkötelezettsége mégis töretlen maradt. Ez megnyilvánul abban is, hogy az a rendezvénysorozat állomása volt Balatonfűzfő, Tihany, Balatonfüred, majd Alsóörs is, ahol mindig napirendre kerültek aktuális „balatoni témák” is.
Szakmai kapcsolataival hatékonyan támogatja a Balatoni Szövetség munkáját, melynek egyik legmarkánsabb eredménye, hogy a Balatoni Szövetség titkárának kezdeményezéseként Veszprém városa, majd az EKF 2023. is kapcsolódik a Balatoni Borok Versenyéhez.
2010-2021 között az Arácsért Alapítvány elnöke, a helyi közösségi élet területén végzett közösségi munkája elismeréseként 2018-ban „Balatonfüred Városért” kitüntetésben részesült.
Fél évtizede Fabacsovics Zoltán ötletére kezdődött el az „Év Balatoni Háza” építészeti díjpályázat előkészítése, mely először 2018-ban került kiírásra, és azóta minden évben sikeresen zajlik. Ez is igazolja, hogy a Balatonért tenni akarók tábora igen széles, sikeres és eredményes munka csak összefogással születhet.

***

Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, közel 30 évvel ezelőtt választotta hivatásul a rendőri munkát. A főiskola elvégzése után már a vízi közlekedés területén kapott feladatokat, ahol különböző szintű szakterületi vezető lett.
Rátermettsége és elhivatottsága okán 2006-ban kinevezték a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjének, jelenleg ezredesként vezeti a kapitányságot.
Horváth László egyik kezdeményezője és évek óta aktív résztvevője a komplex vízbiztonsági program kidolgozásának, végrehajtásának. A Magyar Vitorlás Szövetség által szervezett hazaiés nemzetközi vitorlás versenyek vízbiztonsági-, rendezési- és jogi feltételeinek megteremtésében is nagy szerepe van. A rendezvények személyes közreműködője, melynek eredményeként biztonságosan és pozitív média megjelenéssel zárulnak ezek az események.
Itt kell külön megemlíteni Európa legnagyobb vitorlás rendezvényét a Kékszalag versenyt, a FINA nemzetközi nyíltvízi versenyeit, a Balaton átúszó-, továbbá átevező versenyeit is.
Személyes érdeme, hogy 2009-ben bevezették az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámot a Balaton területére. Hatékony lobbi munkája eredményeként számos pályázaton nyertek el támogatást annak érdekében, hogy korszerű technikával láthassák el a siófoki diszpécseri központjukat, ahonnan irányítják a vízi életmentési tevékenységeket, fogadják a segélyhívásokat. Számos javaslatot dolgozott ki a vízi balesetek számának csökkentése, valamint a civil mentő szervezetekkel való hatékonyabb operatív együttműködés érdekében – hangzott el a Balaton-díj átadásakor.