Hódít a SUP és a SUP-jóga a Balatonnál (borsonline.hu)

Már itthon is hódít az állva evezés, egyre többen állnak a Balatonon a speciális deszkára. Siófokon még ennél is továbbmentek az Exatlon sztárjai és népszerű színésznők a SUP-ozás új dimen­zió­jával ismerkedtek meg – írja a borsonline.hu.

A Balatonnál egyre népszerűbb a SUP-ozás © Knap Zoltán

Mi az a SUP?

A SUP a stand up paddleboard rövidítése, amely voltaképp azt jelenti: állva evezésre alkalmas deszka, magyar fordításban néhol állószörfként is hivatkoznak rá. A deszka pedig valójában egy felfújható alkalmatosság, amely különféle formákban és méretekben készül. Lehet rajta állva evezni, jógázni stb.

A járvány alatt jött az ötlet

A minap például egy különleges eseményt, SUP Stories bemutatót tartottak, aminek ötlete a pandémia alatt született meg.

– A vírus letaglózott mindenkit, bármerre jártam, csak szomorú arcokat láttam – mesélte Orosz Cintia ötletgazda. “Szerettem volna valami pozitív dolgot adni az embereknek, így jött a SUP Stories, az ÉLJ, NEVESS, EVEZZ, JÓTÉKONYKODJ! kezdeményezés.

Az ötletgazda két helyszínen egy-egy SUP-bázist hoz létre, ahol az álló evezés új dimenzióját szeretné megteremteni és megmutatni. Emellett minden hónapban egy-egy alapítványt támogat majd, júniusban a Siófoki Állategyesületet.

– A vízióm, hogy boldog arcokat lássak, és felületet szeretnék biztosítani ahhoz, hogy a nyitott, pozitív szemléletű emberek kapcsolódni tudjanak egymáshoz, például SUP jógázás közben – teszi hozzá.

Kinek ajánlott a SUP-ozás?

Mivel állítólag könnyebb megtanulni, mint akár a biciklizést, bárkinek. Aki kissé bizonytalanabb, az először ülhet vagy térdelhet a deszkán, és ha már biztonságban érzi magát, akkor próbálkozhat a felállással. Alapvető egyensúlyérzék és átlagos erőnlét elég hozzá. Viszont másnap garantált az izomláz, mert szinte az összes izmot alaposan megdolgozza. Ráadásul jó kalóriaégető sport, így fogyni vágyóknak is melegen ajánlott – írja a borsonline.hu.

 

Az állva evezést állítólag könnyebb megtanulni, mint a kerékpározást © Knap Zoltán