A gazdi nyaralása a kutyának lehet akár rémálom is (likebalaton.hu)

Nyár, Balaton, napsütés – ilyennek képzeljük az idilli nyaralást. Ha kutyánk van, természetesen vele. Ám ez korántsem biztos, hogy a legjobb döntés. Mielőtt kutyás szálláshely iránt kutatva kezdjük megtervezni balatoni nyaralásunkat, álljunk meg pár percre és gondolkodjunk el azon, hogy az a nyaralás, ami nekünk jó, vajon a kutyának is jó lesz-e? Például ha magunkkal visszük ugyan az ebet, de egész nap a szálláshelyen hagyjuk, akkor számára egészen biztosan nem jó. S persze azért odáig el is kell jutni – írja a likebalaton.hu.

 

— Fel kell tenni a kérdést, hogy vajon a kutyám tud-e utazni, rutinos utazó-e. Ha maga az út is megviseli, mert utazási beteg, szorong az autóban vagy éppen nagyon izgatott, akkor el kell gondolkozni azon, hogy vajon tényleg ki kell-e tenni ennek a kutyát? – fogalmazta meg a mérlegelendő dilemmákat az ebek testét és lelkét is jól ismerő, sokszor állatpszichológusnak is nevezett dr. Sátori Ágnes állatorvos, viselkedésterapeuta.

S persze tudnunk kell azt is, hogy négylábú kedvencünk milyen szófogadó, azaz mennyire tudunk vele adott esetben tömegben jönni-menni. Lehet, hogy a kutya idilli nyaralása az, ha őt is befizetjük egy panzióba, ahol kikapcsolódhat, futhat, játszhat, akár még tanulhat is szakértő felügyelettel és bandázhat kutyapajtások mellett. Ám ez sem működik csak úgy, hogy egyik nap elvisszük a kutyapanzióba, aztán otthagyjuk. Hogy igazán jól érezze magát kedvencünk, fokozatosan meg kell ismertetni vele azt a helyet, ahol nyaralásunk idejére hagyjuk – s ez az ismerkedési folyamat akár utazásunk előtt néhány hónappal korábban megkezdődhet.

Kicsit olyan, mint amikor a kisgyermeket szoktatjuk a bölcsibe vagy az oviba, őt sem hagyjuk magára rögtön egész napra. Azzal a különbséggel, hogy ebünknek nem tudjuk elmagyarázni, hogy visszajövünk érte és hazavisszük majd néhány nap vagy hét múlva. Ha nincs lehetőségünk kutyapanziót választani, az is jó megoldás, ha otthon hagyjuk és egy, a kutyát jól ismerő családtagot, szomszédot vagy barátot kérünk meg, hogy maradjon vele, vagy költözzön oda pár napra – egyszóval legyen pótgazdi. De maradjunk annál az opciónál, hogy a kutya jön velünk a Balatonra, hiszen az ő szempontjait is figyelembe véve választunk úti célt és programokat. Készüljünk fel jó előre az utazásra!

– Ha valaki kutyával indul útnak, előtte beszéljen az állatorvosával, hogy mi az, amit feltétlenül vigyen magával. Én azt szoktam javasolni a gazdáknak, hogy legyen náluk egy szem-, valamint egy fülöblítésre alkalmas oldat. Nagyon sokan mennek vízpartra, ha szükséges, lehessen tisztítani. Legyen valami, amivel sebet lehet fertőtleníteni és kezelni, ha megvágja a lábát. Ha utazási betegséggel küzd, kérjünk erre ható gyógyszert az állatorvostól. Vele előre azt is meg kell beszélni, hogy lehet a kutya hányingerét csökkenteni. Ám ha ilyen problémával küzd a kutya, én meggondolnám, hogy biztos jó ötlet-e kitenni az utazásnak

– részletezte a szakember. S mint a panziós elhelyezésre, az utazásra is jó előre fel kell készíteni az ebet: ne a hosszú úttal járó nyaralásra üljön velünk először autóba.

És ne is úgy vigyem a kutyát, hogy addig csak akkor ült a járműben, ha állatorvoshoz vittük, mert emiatt nagyon sok eb fél az autózástól. A jármű egy ismert, rutinos, biztonságos környezet legyen a számára

– emelte ki dr. Sátori Ágnes. A szakember tanácsa szerint kényelmes, tágas helyet kell biztosítani, ő a boxban való elhelyezést javasolja. Az út tervezésekor kalkuláljuk be, hogy bizonyos időközönként álljunk meg olyan helyen, ahol tud egy kicsit mozogni és inni is a kutya, s azt is, hogy ne a legnagyobb hőségben induljunk útnak. S amikor megérkeztünk, hagyjunk időt az új környezettel való ismerkedésre.

– Ebben nagyon nagy különbségek vannak. Ha rutinos utazó a kutya, akkor megszokta, hogy időként új helyekre kerül és ez általában jó élmény neki. A gazda felelőssége, hogy ezt tudatosan alakítsa kedvezőnek. Ha megérkeztünk, ne rohanjunk és pakoljunk azonnal. Álljunk meg a kertben, zöldterületen és labdázzunk egyet, érezzük jól magunkat. A kutyának ilyenkor módja van felmérni a terepet, s nagyon sok új élmény éri ilyenkor. Nem csak az, amit mi realizálunk, azaz hogy látjuk a környezetet. Neki ott van nagyon sok új szag, hagyjunk időt, hogy felfedezze, hova került. Legyünk vele türelmesek. Ha emeletre kell menni és sosem liftezett, menjünk fel vele lépcsőn, később ráérünk csak a csomagokkal beszállni a liftbe. Nem szabad elsietni a beköltözést, mert akkor rögtön a nyakába szakad minden, egy csomó olyan inger is, ami félelemkeltő lehet: furcsa zajok, hangok, illatok, eszközök. Próbáljuk beleképzelni magunkat a helyébe, s ha megérkeztünk, ne az legyen, hogy rögtön lerohanunk a strandra és őt órákra magára hagyjuk- adott iránymutatást a szakember.

Persze a Balatonnál is vannak már olyan strandok, ahova ebünkkel együtt mehetünk. Kérdés persze az, hogy a kutya mennyire érzékeny bőrű, s hogyan hat rá a víz. De ha nem okoz neki problémát, valamint jól nevelt, behívható és szereti a vizet, más emberek és ebek társaságát, akkor nyugodtan strandolhat és fürödhet ő is, s ez neki is jó élmény lesz. Ám ha először jár vízközelben, hagyjuk, hogy magától akarjon bemenni a többiek közé. Idővel látva a többiek vizes viháncolását, be akar majd kapcsolódni a mókába. S ha tökéletes balatoni nyaralást akarunk kutyánknak, ne felejtsük otthon kedvenc rágcsáját, játékát, vigyük megszokott tápját, s akár kényelmesen megszokott fekvőhelyét is – írja a likebalaton.hu.