Csütörtökre csúcsmeleg várható, a Balaton vize 27 fokos lehet

Ahogy az egész országban, úgy a Balatonnál is rendkívül meleg időjárás ígérkezik a következő napokban. A Balatonnál már hétfőn 35 fokig melegszik a levegő és csütörtökön lehet számítani a legmelegebbre, akár 37 fok körüli csúcshőmérsékletekkel, a vízhő pedig akkor 27 fok körül alakul. A várható forró periódusnak több oka is van – nyilatkozta a Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a hirbalaton.hu megkeresésére.

 

A nagy meleg egyik oka az afrikai szaharák felől jön

A meteorológus a rendkívüli meleg okairól kifejtette, a legnyilvánvalóbb az, hogy a légáramlatok alakulása miatt Afrika irányából érkezik hozzánk a száraz és forró levegő. A szaharai eredetű légtömeg először a középső mediterrán térséget árassza el, ahol várhatóan sokfelé 40 fok fölötti legmagasabb hőmérsékletek lesznek, majd a a Kárpát-medencébe is megérkezik a forróság.

 

A másik ok a szárazság

A nagy meleg másik oka, a Medárd időszaki zivatarok elmaradása. A június első felében sok csapadékot adó zivataroknak meghatározó szerepük van a a nyári időszak talajnedvességének alakulásában. A mostani száraz talaj gyorsan felmelegszik, a talajból elpárolgó nedvesség hiánya viszont csökkenti a gomolyfelhők gyakoriságát, így még erősebb lesz a júniusban egyébként is erős napsütés.

 

Viharos szél előfordulhat

Az ideális strandidő ellenére érdemes figyelni a viharjelzésre is, hétfőn nappal a délnyugati szél, kedden hajnalban pedig az átmenetileg északnyugatira forduló szél miatt kerülhet ki első fokú viharjelzés.

 

Érdekes felhők az égen

Bár a csapadékot adó felhők elkerülik a Balatont, érdekes felhők azonban időnként megjelennek. Szombaton a meteorológiai szakzsargonban “medúza felhőnek” nevezett jelenségeket lehetett látni Siófok-Veszprém vonalon. A nagy magasságban kicsapódó vízből gyorsan hó képződik, ami látványosan kihull a felhőből és az alatta lévő száraz levegőben el is párolog – mondta Horváth Ákos.

A jelenségről bővebben itt lehet olvasni.


Ilyenek voltak a medúza felhők szombaton, a Sió-csatorna felől a Balaton irányába nézve (Fotó: hirbalaton.hu)