Hízik a Balaton, a víz 15 fokos

Az elmúlt napokban 2 centiméternyit emelkedett a Balaton átlagos vízszintje, ami jelenleg 94 centiméter – a siófoki vízmércéhez viszonyítva. A víz hőmérséklete péntek reggel Siófoknál 15 Celsius fokos volt – a vizugy.hu adatai szerint. Ma a legmagasabb nappali hőmérséklet a Balatonnál 19, 20 fok körül alakul, csapadék sokfelé várható.

A Balaton átlagos vízállásának alakulása az elmúlt 20 napban (Forrás: vizugy.hu)

A met.hu előrejelzése szerint az üdülőrégióban mérsékelt-élénk (20-30 km/h, majd 20-35 km/h) alappal fújó délies szél megerősödhet (40-55 km/h), késő délelőttől egy érkező markáns hidegfront előtt viharos széllökések (60, akár 80 km/h) is lehetnek.
Kora délután északnyugati irányba fordul a szél és viharossá fokozódik (80-90 km/h), intenzívebb zápor, zivatar környezetében átmenetileg 90-100 km/h-t elérő vagy meghaladó szélroham is előfordulhat. A délután második felére nyugat felől kezdődően a Balatonnál megszűnnek az erősen viharos és a viharos lökések is. A térség nyugati részén tovább mérséklődik a szél, késő délután nyugati, délnyugati irányba fordul és legfeljebb élénk (25-35 km/h) lökések maradnak. Keletebbre még erős lökések kísérhetik a továbbra is északnyugati irányú szelet, estétől azonban itt is kezdenek elmaradozni az erős lökések.
A nap első felében jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli órákban csökkenhet, szakadozhat a felhőzet és délután rövidebb napos időszakok is lehetnek, estére csökken a felhőzet.
Délelőtt időnként eső, zápor lehet, majd a déli, kora délutáni órákban sokfelé valószínű zápor, helyenként zivatar. A hidegfront érkeztét felhőszakadás is kísérheti, összességében nagyobb mennyiségű csapadék is lehullhat. A délután második felében érdemi csapadék már nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Balatonnál 19, 20 fok körül alakul, ami a déli órákig beáll, ezt követően gyorsan csökken majd a hőmérséklet. Késő este 10, 11 fok körüli értékek valószínűek.