Mi lesz a siófoki obszervatórium mellett tervezett építkezéssel, a Műszaki Egyetem dönt? (Frissített)

Júniusban kapott építési engedélyt a siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társasház, ami ellen többen tiltakoztak, állami kisajátítást sürgetve a helyzet végleges megoldásáért. A hirbalaton.hu információi szerint némi kőmozgatás történt a napokban az érintett telken, de az építkezés nem indult be. Az építési engedélyt azóta sem vonták be, állami beavatkozás nem történt, a Nők a Balatonért (NABE) még várja az ombudsman válaszát az ügyben. FRISSÍTÉS: a sonline.hu-n megjelent hír szerint a meteorológusok véleménye nem elegendő, a Budapesti Műszaki Egyetem dönt majd arról, veszélyeztethetné-e a mérések pontosságát az építkezés.

 

A sonline.hu-n megjelent írás szerint Witzmann Mihály, a siófoki térség országgyűlési képviselője egyeztetett a napokban Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és György István valamint Füleky Zsolt államtitkárokkal, amely eseménynek témája volt a siófoki obszervatórium is.

A politikus a lapnak azt nyilatkozta, a siófoki ügyében az a megoldás született, hogy a Miniszterelnökség felkéri a Budapesti Műszaki Egyetemet egy szakmailag megalapozott és egyértelműen alátámasztott vélemény elkészítésére. Ez választ ad a kérdésre, az obszervatórium tőszomszédságába tervezett társasház beruházás veszélyezteti-e a meteorológiai mérések pontosságát.

Az egyetem egyik professzora már korábban megszólalt az ügyben, és véleménye egyezett az állami intézmény meteorológusaiéval, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsadójáéval, a vízimentőkével, a helyi önkormányzatokéval és civilekével, miszerint nem szabad egy ekkora építkezést engedélyezni a tópart, és az obszervatórium közvetlen szomszédságában.

 

A katasztrófavédelem és az agrártárca sem érzi magát illetékesnek az ügyben 

Mint arról beszámoltunk, hiába fordult még június első felében a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség. Segítséget szeretett volna kérni a siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társasház megépítésének megakadályozásához, mivel az veszélyeztetné a mérések, így a balatoni viharjelzés pontosságát is. Az OKF válasza szerint a katasztrófavédelem nem illetékes az ügyben, hiszen ők csak a viharjelző-rendszer üzemeletetésért felelnek.

A NABE – a legaktívabb, és az egyik legnagyobb balatoni civil szervezet – az engedély kiadásakor szintén hiába kért segítséget az ügyben a meteorológiai szolgálatért is felelős agrártárcától, azt a választ kapta, a minisztérium egyedi ügyekben nem illetékes.

Az ellenzéki pártok is hallatták hangjukat a siófoki obszervatórium ügyében, nemzetbiztonsági kérdésként emlegetve azt, de az építkezés kérdése továbbra is nyitott maradt.

 

Az agrárminiszter nagyra értékelte a meteorológusok munkáját

Ugyan az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felettes szerveként az agrártárca nem fellebbezett az OMSZ-hoz tartozó  siófoki obszervatórium mellé tervezett építkezés ellen, Nagy István miniszter azonban tisztában van a meteorológiai mérések pontosságnak fontosságával – derült ki egy napokban elhangzott beszédéből.

A fővárosi főobszervatórium egyik fejlesztésének héten történt átadó ünnepségén a miniszter úgy fogalmazott az MTI híradása szerint, hogy “..a világszintű éghajlatváltozás miatt az emberek egyre kiszolgáltatottabbak, a káros hatások megelőzésének hatékony eszköze a globális időjárás-megfigyelési rendszer adatai alapján készülő előrejelzések, riasztások felhasználása.” Mint kifejtette, az OMSZ kiemelkedő színvonalú, Kelet-Közép-Európában egyedülálló, professzionális meteorológiai és levegőkörnyezeti mérőhálózatot üzemeltet, hasznosságát pedig mindennap tapasztalni lehet.

 

Várják az ombudsman válaszát

A NABE július 13-án fordult ombudsmanhoz az ügyben. A Dr. Kozma Ákosnak, az alapvető jogok biztosának címzett panaszukban az építési engedély megsemmisítését kérték. Egyrészt arra hivatkoztak, hogy 2018. évi területrendezési törvény szerint “A Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül – a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével – épület nem helyezhető el.” Másrészt pedig arra hivatkoztak, hogy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet szerint “A meteorológiai obszervatórium magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.

Dr. Hajósy Adrienne, aki a NABE szakértőjeként jegyezte a beadványt, a hirbalaton.hu-nak elmondta, hogy várják az ombudsman mielőbbi válaszát, együtt a viharjelzésért aggódó balatoniakkal, köztük a meteorológusokkal.