Mire elég 20 millió forint a balatoni ingatlanpiacon? (OnlineBalaton.hu)

Az Ingatlannet.hu korábban a Balaton ingatlanpiaci árainak elmúlt öt éves változását mutatta be. Az OnlineBalaton.hu-nak küldött legutóbbi elemzésükben viszont azt vizsgálták meg, hogy mennyit ér 20 millió forint, ha a környéken ingatlant szeretnénk vásárolni. Ezen felül pedig azt is kiszámolták, mennyit kell dolgozni a keretösszegért.

 

Nagyon drágák az ingatlanok a Balatonon

20 millió forint nem számít túl nagy összegnek, ha a Balaton valamely településén szándékozzuk ingatlanba fektetni a pénzünket. Persze az, hogy kinek mi a drága, csak viszonyítás kérdése. Most az összehasonlítás alapjául az Ingatlannet.hu átlagos négyzetméter árakra vonatkozó júliusi statisztikája és a KSH havi nettó átlagkeresetekről szóló statisztikája szolgál.

Első körben annak járt utána a portál, hogy mégis mire futja 20 millió forintból a vizsgálatba vont településeken. A választott keretösszegből a legnagyobb, 60 m²-es házat, Fonyódon és Balatonföldváron kapnánk. Balatonkenesén, Siófokon és Zamárdin már csak 40 m² körüli házat vehettünk volna idén júliusban a pénzből. A méreteket nézve Tihanyba jártunk volna a legrosszabbul, ugyanis itt egy alig 30 m²-es családi házra futotta volna a keretösszeg.

A téglalakások esetében sincsenek könnyebb helyzetben a balatoni ingatlanvásárlók. Sőt, mivel a téglaépítésű lakások átlag négyzetméter ára magasabb, mint a családi házaknál látottak, így még kisebb otthonra elegendő a pénzük. Egészen konkrétan Zamárdin nemhogy egy kis otthont, de szinte semmilyen téglalakást nem lehet venni 20 millió forintból, ugyanis itt még 20 m² alapterületre sem futja az összegből. Valamivel kedvezőbb helyzetben vannak azok, akik Fonyódon, Balatonföldváron vagy Siófokon szeretnének lakást vásárolni. Igaz, ezen településeken is csak egy 20-30 m²-es minigarzonhoz lehet jutni ezért ez ellenértékért. Persze, ha egyedül él az ember és nem tölt sok időt otthon, még egy ilyen minigarzon is jó választás lehet, főleg ha szép a panorámája is.

Másodkörben pedig jöjjön a nagy kérdés: hány havi átlagfizetés kell ahhoz, hogy ezeket az ingatlanokat a magunkénak tudhassuk? Tihanyban és Balatonkenesén a Veszprém megyei átlagbért (230 ezer forintot) tekintve, a keretösszegünket több mint 7 éves spórolással lehetne összegyűjteni. A maradék települések Somogy megyéhez tartoznak, így az ottani átlagfizetést (208 ezer forintot) alapul véve, a 20 millió forint 8 év alatt gyűlne össze. Ekkor pedig a fizetés teljes félrerakásával számoltunk és nem vettük figyelembe az olyan rendszeres kiadásokat, mint a rezsi, az étkezés vagy a szórakozás.

A teljes cikk itt elolvasható.