Hétvégén szinte főszezoni forgalom van a Balatonon (hirado.hu)

Az idei nyári szezon egyáltalán nem mondható szokványosnak. A koronavírus-járvány mindent felborított. Bár már elkezdődött a nyári szezon, a Balaton környéke egyelőre csak hétvégéken mutatja régi arcát, vasárnap estére azonban kiürülnek a strandok, az éttermek. Ennek egyik oka az lehet, hogy a munkavállalóknak nem maradt kivehető szabadságuk amiatt, hogy a járvány kitörésekor több munkáltató is kényszerszabadságra küldte el alkalmazottait.

Az idei január–február még 22 százalékos növekedést mutatott, vagyis 2020 a turizmus legerősebb éve lett volna, majd jött a pandémia, ami mindent megváltoztatott. A koronavírus-járvány hatására szinte mindenki lemondta nyaralását, lefoglalt szálláshelyét.

Május végére sikerült megfékezni Magyarországon a vírust, és lassan az élet is újra visszatért a régi kerékvágásba, ezzel együtt pedig a magyarok nyaralási kedve is visszatért.

Egyelőre csak a hétvégén nagy a forgalom a balatoni strandokon

A Balaton környéki strandok a hétvégére megtelnek. Az éttermek is teljes kapacitással üzemelnek, a hétvégéken egyes vendéglátóhelyek előtt sorok alakulnak ki, a vendégek körülbelül fél órát várakoznak szabad asztalra – mondta Varga Tünde, a Kossuth Rádió munkatársa a Napközben műsorában. Hozzátette, azonban vasárnap estére, hétfő reggelre szinte kiürül a Balaton-part, hétköznap jellemzően már csak nyugdíjasok tartózkodnak unokáikkal a tó környékén.

Kiemelte, a frekventált helyeken kicsit más a kép, Siófokon, Balatonfüreden, Keszthelyen például már hétköznap is többen pihennek.

A külföldi vendégek egy része lemondta a foglalását

A külföldi vendégek száma egyelőre nagyon elenyésző. Arra is kitért, hogy a szállásadók arról számolnak be, egyre több osztrák és német vendégük mondja vissza a foglalását. Ez valószínűleg amiatt van, hogy továbbra is bizonytalan a járványügyi helyzet, és attól félnek a külföldi nyaralók, hogy ha váratlanul, ugrásszerűen megnő a koronavírussal-fertőzöttek száma, az országok újra lezárják határaikat, és nem tudnának hazautazni.

A cikk folytatása itt található.