Hátborzongató lények árasztották el a balatoni programokat (sonline.hu)

Volt olyan halloween esemény, ahol a kerékpáros turizmust is népszerűsítették, aki jelmezben és biciklivel jött el a fesztiválra, az jutalmat is kapott. Máshol boszorkányiskolát nyitottak gyerekeknek, több helyen pedig a környékbeli erdőkbe tehettek kirándulást a családok. Itt szellemekre vagy Füred Kapitány, a balatoni mesehős kincseire vadászhattak a gyerekek.

Korábban október utolsó napjához közeledve a Balaton környékén élő lakosság két táborra oszlott: voltak, akik tökfaragással és rémisztő díszekkel színesítették már akkor is otthonukat. Ugyanakkor voltak, akik a különböző közösségi fórumokon tiltakoztak: “A halloween csak egy amerikai bohóckodás. Nem kellene a gyerekeket és a felnőtt turistákat ilyen rendezvényekre hívni a Balatonra.” – írták több blog és közösségi média bejegyzésben.

Ma már nem igazán érdemes ezeken az ünnepeken vitázni, hiszen minden eseménynek megvan a maga helye az életben, földrajzi hovatartozás nélkül is. Ráadásul ezek az ünnepek nem egy napra esnek. Egyszóval nincs értelme a vitának. A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt a divatja. Magyarországon is így történt és az egyébként szomorúságra okot adó ünnep a Mindenszentek és a Halottak napját megelőző nap bulizós és játékos hangulatú szokásává vált – nyilatkozta a sonline.hu-nak Varga Dorina, rendezvényszervező.

Ma már a Balatonnál békésen megfér egymás mellett a három jeles nap. Sőt, a halloween akciók már komoly turisztikai eseménnyé váltak. Ezek közül kiemelkedik a siófoki tökfaragó verseny, amelyben a település szinte minden iskolája részt vett. Hasonlóan jól sikerült a balatonszárszói verseny, ahol a régió legjobb tökös süteményét keresték. Az egyik legnagyobb sikert a Borzongás fesztivál aratta, amelyet a Balatatonfűzfő-Litér Turisztikai Egyesület szervezett. Itt mintegy négyezer ember vett részt az eseményen.. Fűzfőn a táncoló boszorkányok, szörnyek, zombik, Drakulák, tűzzsonglőrök, szórakoztatták a közönséget. A kiváló szervezésnek köszönhetően kisvonatokkal hozták a városba a szomszéd települések lakóit, hogy önfeledten szórakozhassanak. Sokan jelmezben, de kerékpárral jöttek a fesztiválra. Őket a Nyitott Balaton akció egy foodtruckból ajándékozta meg azért, mert ősszel is használják biciklijüket. Nekik külön kerékpáros menüt készítettek, amelyhez ajándék is járt. – tette hozzá Éskovács Péter, az akció egyik ötletgazdája.