Hatalmas repülőgépek tűnhetnek fel a Balatonnál a hétvégén

Kiképzési repülést tartanak az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred, a tizenkét nemzetet tömörítő Stratégiai Légiszállítási Képesség C-17-es repülőgépei október 8-án, a Balaton felett – közölte a honvedelem.hu.

Szombaton a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability – SAC) MH Pápa Bázisrepülőtéren települő Nehéz Szállítórepülő Ezrede (Heavy Airlift Wing – HAW) három kiképzési repülést hajt végre Balaton és a térség felett, a következő útvonalon: Pápa – Somlóvásárhely – Keszthely – Tihany – Veszprém – Pápa.

A kiképzési repülések célja, hogy fenntartsák a C-17-es repülőgépek személyzetének készségét a műveleti légiszállítási feladatok végrehajtására, a SAC-program 12 tagnemzetének követelményei alapján. Az október 8-ai repülések lehetőséget nyújtanak a C–17-esek személyzetének kiképzésére a 2016-os év kiképzési programjában szereplő, alacsony magasságú navigációs feladatok gyakorlása révén.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség C–17-es repülőgépei és egyéb eszközei a NATO tulajdonában vannak, a 12 SAC-tagállam közös üzemeltetésében. A tagállamok – a programban igényelt műveleti repülések óraszámának arányában – megosztják egymás között a C–17-esek műveleteire, illetve a személyzetek kiképzésére fordított költségeket.

Az október 8-ai repüléseket a SAC-személyzetek kiképzéséhez előirányzott C–17-es repülési órák felhasználásával hajtják végre, a SAC-nemzetek által jóváhagyott kiképzési terv szerint.

A HAW C-17-esei idén több fontos, Európában zajló hadgyakorlatban is részt vettek.

Fotó: Heavy Airlift Wing
Fotó: Heavy Airlift Wing

A C17-eseket az Amerikai Légierő megrendelésére fejlesztették ki, elsősorban a C–141 Starlifter nehéz teherszállító repülőgépek leváltására. A több mint tíz éves fejlesztés alatt fontos szempont volt a kiszolgálási igény alacsony szintre csökkentése, korszerű avionikája tegye lehetővé a repülőgépet előkészítetlen, rossz minőségű repülőtereken való autonóm működésre, valamint éjszakai vagy kedvezőtlen időjárási és látási viszonyok közepette is képes legyen hatékonyan üzemelni. A kilencvenes évek eleje óta szerzett kedvező gyakorlati tapasztalatok miatt több, nemzetközi békefenntartó hadműveletekben részt vevő ország tervezi rendszeresítését, de hátráltató tényező a repülőgép magas beszerzési ára.

A típusnak filmes vonatkozása is van:  A SHIELD ügynökei című sorozat első két évadában egy átalakított Globemaster látható, mely a csapatszállító repülő szerepét tölti be. (Forrás: Wikipédia)

(18:15)