Ha jön a „szezon”, sokkal többen dolgoznak Somogyban (sonline.hu)

Számottevő mértékben nőhet tavasszal a munkába állók száma: a vendéglátás és a turizmus már áprilistól több száz embernek biztosíthat megélhetést. Szakértők állítják: a minőségi szolgáltatás, a tömegeket vonzó rendezvények esélyt teremtenek arra, hogy hosszabb legyen az idegenforgalmi szezon, mely számos alacsony képesítésű embernek is munkát adhat.

– Somogy munkaerőpiacát szezonalitás jellemzi – tájékoztatta lapunkat a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya. – Melynek pozitív foglalkoztatási hatása elsősorban a tavaszi hónapoktól jelentkezik. A korábbi évekhez hasonlóan várhatóan idén is a mezőgazdaság, az építőipar, a kereskedelem és a vendéglátás területén lehet számítani az elhelyezkedési lehetőségek bővülésére. A nyilvántartott álláskeresők száma decemberben megyénkben 13 671 fő volt, ami a 2000-2016 közötti időszak legalacsonyabb december havi állományát jelentette. Makkos Péter, a Kisosz fonyódi területi vezetője kiemelte: biztatóak az előrejelzések. Abban reménykednek, hogy 2017-ben is sok turista pihen a Balaton parton, ellátásukhoz jól felkészült dolgozókra – többek közt eladók, árufeltöltők, pincérek, szakácsok, pultosok – lesz szükség.

A vállalkozók szerint gond, hogy még mindig magas az alacsony végzettségűek száma Somogyban. A megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának adatai is erre világítanak rá. A regisztrációban szereplők között a legfeljebb nyolc általános iskolát végzettek szerepelnek a legnagyobb súlyban: decemberben például 45,4 százalékos hányadot képviseltek. – A nyilvántartott álláskeresők köréből 4222-en szakmunkás-bizonyítvánnyal, 2811-en pedig középiskolai érettségivel kerestek elhelyezkedési lehetőséget – számolt be a foglalkoztatási főosztály. – Előbbiek az összlétszámon belüli aránya 30,9 százalékot, míg az utóbbiaké 20,5 százalékot tett ki. A regisztrációban található 433 diplomás a teljes állományon belül 3,2 százalékos részesedést jelentett. Az előző havi adatokhoz viszonyítva mindössze a szakmunkás végzettségűek számában tapasztalhattunk kisebb létszám-gyarapodást.

A nemek szerinti összetételt tekintve decemberben a férfiak arányának emelkedését tapasztalták a szakemberek:  7032-en voltak, s 6639 nőt is nyilvántartottak. Elemezték az életkor szerinti megoszlást is:  a munkát keresők 18,8 százaléka – 2566 személy – 25 éves vagy fiatalabb volt, a többség, 51,2 százalék (7000 személy) a 26-50 éves korosztály tagja, míg az ötven felettiek 30 százalékos arányban szerepeltek a regisztrációban (105 fő). Szakmai és érdekvédelmi szervezetek vezetői valamint számos cégvezető szerint tavasszal és nyáron – ha csak átmenetileg is –, de érezhetően javulhat a foglalkoztatási helyzet Somogyban. Németh Lajos siófoki vendéglátóipari vállalkozó szerint a szolgáltatóipar – vendéglátás, kereskedelem, turizmus – idén is minden bizonnyal sok embernek ad munkát, főként városukban és közvetlen környékén. A somogyi munkavállalókon kívül előreláthatóan Borsod, Szabolcs-Szatmár megyéből és a fővárosból is jönnek dolgozók.

(14:33)