Fuss, hogy mások is túlélhessék – egy jótékonysági rendezvény a Sármelléki Légimentő Bázisért (zaol.hu)

Szeptember 14-én a Sármelléki Légimentő Bázis támogatásáért rendeznek futást Keszthelyen az Alpha Parkban. A jótékonysági program szervezőjével, a Magyarországi Légimentésért Alapítvány alapítójával Nagy Boglárkával beszélgettünk, a sárga helikopterek szerepéről, civil tevékenységük lényegéről és persze a szeptemberi futásról is.

A Magyarországi Légimentésért Alapítvány 2015-ben jött létre, Nagy Boglárka kezdeményezésére. Mint egyszemélyes alapító elmondta, 2015-ben egy gyermeknapon a miskolci reptéren ismerkedett meg a bázis munkatársaival.

– Gyermekemmel látogattunk ki az eseményre, ​a nagy sárga helikopter persze őt is érdekelte, csodálva néztük a mentőszolgálat bemutatóját, ahogy beszélgetni kezdtünk, kérésemre meginvitáltak a bázisra, ott láttam a körülményeiket, hogy hogyan várják a bevetés pillanatát, hogy hogyan indulnak mentésbe. Ekkor döntöttem el segíteni szeretném civilként munkájukat, hogy jobb körülmények között dolgozhassanak, hiszen ők maguktól nem szeretnek kérni. Így​ elhatároztam létrehozok egy alapítványt, ami kizárólag a „légimentőket” segíti – ​mesélte​.

Igazi segítség, a nagy segítőknek!

Az alapítvány 2015 szeptemberétől működik és mára szakemberekből álló öt fős kuratórium irányítja és közel száz állandó önkéntes segíti országszerte. Nagy Boglárka aki a hétköznapokban aljegyzőként dolgozik mindent megtesz, hogy a lakosság minél szélesebb rétege ismerje meg a „nagy sárga helikopterekben” dolgozó pilóták, orvosok és paramedikusok munkáját.

– Legfőbb célunk a légimentők munkájának minél szélesebb körben történő megismertetése, munka körülményeik támogatása, hiszen a megmentettek nem tudnak róluk szinte semmit, ők már csak akkor érkeznek ha „nagy a baj”, megérdemlik a támogatást, segítséget – mondja Nagy Boglárka.

Az ország hét pontján, ahol légimentő bázis működik: Budaörs, Balatonfüred, Debrecen, Miskolc, Pécs, Sármellék, jótékonysági rendezvényeket szerveznek, fotókiállítást, nyílt napokat, futóversenyt amit idén második alkalommal indítanak el Keszthelyen, szeptember 14.-én. Az alapítvány négy éves működésében oktatási eszközökkel, mentéshez szükséges orvosi eszközökkel, speciális munkaruhákkal és a mentő bázisok fejlesztésében nyújtott segítséget a jótékonysági rendezvények, támogatók és az adó 1%-ból érkezett összegek révén.

– Magam is meglepődtem, hogy egy civil kezdeményezés mellé hányan tudnak odaállni, hathatós segítséget nyújtani, örömmel mondhatom az adó 1%-os felajánlásokból legutóbb tizenegymillió forint gyűlt össze. Ez egy igazi siker munkánk fantasztikus elismerése – tette hozzá mosolyogva.

Fuss a Sármelléki Légimentő Bázisért!

A szeptemberi jótékonysági futás célja a Sármelléki Légimentő Bázis segítése, a nevezési díjakat a bázis szakmai és technikai korszerűsítésére fordítják. Nevezni még lehet ide kattintva! Az egész napos program részleteiről Nagy Boglárka mesél a zaol.hu videójában.

A légimentőkről röviden

Immár öt évtizedes hagyományokkal rendelkező magyarországi légimentés alapítója az Országos Mentőszolgálat volt, jelenlegi működtetője a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.
A jelenlegi szervezet 2009. július 1-jén alakult, az OMSZ Légimentő Kht. utódaként. Napjainkban a légimentők az ország hét pontjáról, hét helikopterrel segítik a földi mentők munkáját gyors helyszínre jutással, a legmagasabb szintű helyszíni ellátással és gyors kórházba szállítással. Munkatársaik az ország legjobb, legfelkészültebb helikopter-pilótái, mentőápolói, mentőtisztjei és mentőorvosai közül kerültek kiválasztásra. Betegeik –akik számukra a legfontosabbak- mindig számíthatnak az ő szakértelmükre, elhivatottságukra, lelkesedésükre.