Királyszentistváni hulladéktároló-ügy: folytatódik a veszprémi forgalomlassító demonstráció

Gyűlés miatt ideiglenes útlezárásra kell számítani a megyeszékhelyen szeptember 23. és október 18. között minden hétköznap – a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint.

A rendőrség közlése szerint délelőtt 7 órától 9 óra 30 percig, valamint délután 14 órától 17 óráig félpályás útlezárás lesz érvényben Veszprémben a Budapest úton, a Kossuth Lajos Általános Iskola előtti útszakaszon.

Mint arról hírt adtunk, tiltakozó demonstrációt tartottak hétfőn a balatonfűzfőiek Veszprém központjában. A reggeli forgalomlassító akció során 40-50 autó foglalta el a megyeszékhely legforgalmasabb csomópontját. A szervezők a 24.hu-nak azt mondták, a megmozdulások mindaddig folytatódni fognak, amíg nem tudnak megegyezni a Balatonfűzfőt rendszeresen bűzbe borító királyszentistváni hulladéktároló ügyében.

Balatonfűzfőn évek óta tiltakoznak az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. hulladéktárolójának technológiai problémái miatt, de az ismétlődő ígéretek ellenére nem jutott nyugvópontra a vita. Sőt a múlt héten újabb lendületet vett a tiltakozás, mert a civilek követelései ellenére nem leépítik és bezárják a lerakót, hanem több mint egy évtizedre meghosszabbítják a működési engedélyét – írja az internetes hírportál.

Korábban már Balatonfűzfőn is tüntettek a királyszentistváni szeméttelep miatt. Soós Gábor a tüntetés egyik szervezője akkor a veol.hu-nak elmondta: amennyiben nem kapnak konkrétumokat a hulladéklerakó bezárásáról, úgy egy hónapra kérik meg az engedélyt a rendőrségtől. Akkor viszont egyszerre már több helyszínre Veszprém belterületére, ezzel komoly fennakadásokat okozva a város közlekedésben. A tüntetők a veszprémiek türelmét kérik.

A hónap elején két-három száz ember gyűlt össze a fűzfőgyártelepi buszfordulónál, hogy a királyszentistváni szeméttelep bezárásáért tüntessenek. Évek óta gondot jelent a Balatonfűzfő felé eső településeket is rendszeresen elárasztó bűz, de az augusztus 10-i tűzeset közvetett anyagi károkat is okozott: a füst miatt a turisták menekültek az érintett területekről. Az akkori tüntetésen már bejelentették: Veszprémben és Balatonfüreden félpályás útlezárással tiltakoznak majd a szeméttelep további működtetése ellen.