Felújítják a plébániát Balatonfüreden (Balatonfüredi Napló)

Forráspótló adomány-gyűjtés indult a füredi Krisztus király plébánia épületének felújítására. A százéves plébánia megújítását egy jótékonysági aukció is szolgálta, és sokan önkéntes munkát vállaltak az építkezésen. Dr. Fodor János plébános EKF-es forrásokat remélve a templom és a plébánia tetőzetének a felújítását is tervezi, a zsindelyes tetőt utoljára negyven éve javították.

Puskás Ferenc aláírásával ellátott futball-labda, Stieber Zoltán válogatott labdarúgó meze, festmény, grafika és sok egyéb értékes tárgy került fel annak a jótékonysági aukciónak a listájára, aminek a bevételével a piros templom melletti plébánia felújításához járulhattak hozzá a résztvevők. A hiányzó forrás pótlására indított jótékonysági aukcióhoz mások mellett Szijjártó Péter külügyminiszter is csatlakozott, a januári licit során háromszáz-hatvanezer forint gyűlt össze – tudósít a Balatonfüredi Napló.

Az aukció egészen új kezdeményezés volt a plébánia életében, és egyházi céllal talán még Balatonfüreden sem volt hasonlóra példa – mondta Forsthoffer Ágnes, a jótékony-sági aukció koordinátora. Hozzátette: a program január 21-én zárult le, a felajánlott tárgyak mind elkeltek.

Balatonfüredet sokan kedvelik, de az egyházat és az egyházközösséget csak a templomból ismerik, mivel alkalomszerűen érkeznek hozzánk egy-egy vasárnapon. Őket is a közösségünkbe invitáltuk, azt a lehetőséget felkínálva, hogy az építkezés költségeinek fedezésére merjék felajánlani azokat az tárgyaikat, amiket értékesnek találnak

– mondta dr. Fodor János plébános, a Krisztus király plébánia vezetője. Sokak számára talán nem szembetűnő a plébániaépület, mivel az előtte lévő park és a templom tömege is árnyékol-ja. Most azonban előtérbe került a háromszintes épület, ami több funkciót is ellát.

Talán sokan emlékeznek arra, hogy az épület előtt korábban egy patak folyt, aminek a hatása az alagsorban még érződik – emlékeztetett a plébános.

Nagyon sokan önkéntesen érkeztek a településről, akikkel az elmúlt hetekben sikerült az alagsori vakolatot leverni. Ez részben embert próbáló feladat volt, más szempontból viszont közösségépítő tevékenység is. Aki nem fizikai munkára jött, az a háttérből segített, például az étkezés megoldásában. A közösségben elvégzett tevékenység mindenkit jó érzéssel töltött el és belső örömöt okozott.

– fogalmazott.

A katolikus egyházmegye eddig ötmillió forintot ajánlott fel a felújításra, a városi önkormányzat szintén ötmillióval szállt be a költségek fedezésébe, és az egyéni adakozásokból is több millió forintos forrást tudnak felhasználni. Fodor János abban bízik, hogy egy nagyobb pályázat elnyerésével a templom és a plébánia teteje is megújulhat: az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt keretein belül külső munkákat végeznének az épületegyüttesen. A Krisztus király plébánia egy szívkórházi kápolna létesítését is tervezi, ennek munkálatai azonban csak a járványveszély megszűnését követően indulhatnak el.