Félidőben a vitorlás gyermektáborok (vitorlazzitthon.hu)

A nyár közepével, félidejükhöz értek a táborok is. Az idei nagy sikerű Go Boating nap után lehetett számítani arra, hogy idén is sok gyermek szeretne megismerkedni a vitorlázással, ami be is igazolódott. Augusztusra szinte minden turnus betelt, ugyanakkor számos vitorlás iskola nem engedi el a kormányt szeptember elsejével, hanem a kora őszi hónapokban is várja a vitorlázás iránt érdeklődő fiatalokat.

Nagyon szép, izgalmas időszak áll a keszthelyi Optisul Vitorlás Iskola mögött – fogalmazott a vitorlazzitthon.hu-nak Buzás Attila. Az Optisul vezetője kifejtette: kezdődött mindez a nyár legelső hetével, amikor is a 140 éves Keszthelyi Yacht Klub táborát bonyolították le. Már májusban meghirdették a környékbeli iskolákban, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen lejárnak hozzájuk a foglalkozásokra szombatonként, azoknak egy ingyenes tábort biztosít az egyesület. Buzás Attila elmondta: Hévízről, Keszthelyről, Gyenesdiásról érkeztek a legtöbben. Ezekre a gyerekekre tekint úgy – tette hozzá – mint akik a klub utánpótlásbázisát erősíthetik a jövőben.

Buzás Attila szerint a Balaton nem zár be augusztus 20-án, éppen ezért fontosnak tartják, hogy az őszi hónapokban is legyenek programok, vitorlás foglalkozások a gyerekeknek. Az őszi és a tavaszi szünet ideje alatt is várják a gyermekeket.

A Vitorlázó Gyermekekért Egyesület már túl van két budapesti, és hat balatoni táboron és előttük van még négy – mondta el a vitorlazzitthon.hu-nak az egyesület vezetője. Náray Richárd kifejtette: minek után ők nem egy központi kikötőben várják a gyermekeket, hanem több helyen – már a lábukban van több ezer kilométer. Ezek között persze vannak külföldi helyszínek, hiszen Csehországban és Olaszországban is jelen voltak a versenyeken – tette hozzá. Ugyanakkor a legkisebbekre is gondolnak, hiszen kevéssé haladó táborokat is tartanak.

Náray Richárd beszélt arról is, hogy idén tavasz óta egy nyolc fős versenycsapattal dolgoznak, három külföldi és négy hazai ranglistaversenyen vettek részt. A nyári táborokból minden évben négy-öt-hat gyermek kerül ki, aki folytatja velük a munkát magasabb szinten is.

Folyamatosan táboroznak a gyerekek Alsóörsön is, a Katamarán Suliban. Nagy R Attila Rozsda a vitorlazzitthon.hu-nak elmondta, a hazai versenyeken folyamatosan megjelennek az ő egykori csemetéik. A helyükre pedig újabb gyermekek kerülnek.