Felhívást tettek közzé borászok a balatoni szőlők megmentéséért

A balatoni szőlők megóvása érdekében felhívást tettek közzé hétfőn borászok, balatoni polgármesterek közreműködést kérve, valamint a megoldás megtalálásáig építési moratórium bevezetését kezdeményezve a Balaton északi partjának külterületein – értesült a hirbalaton.hu.

A felhívást aláíró három balatoni szervezet, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció tagsága zömében északi parti borászokból áll. Levelükben emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt hónapokban társadalmi szervezetek, valamint polgármesterek kezdeményezésére már kibontakozott egy vita Balatoni Konzílium néven az északi part szőlőinek megmentéséről.

„Úgy ítéljük, hogy a balatoni táj visszafordíthatatlan megváltoztatása, a tó melletti ingatlanvagyon középtávú leértékelődését is eredményező folyamat zajlik” – áll felhívásban. Az aláíró szervezetek szeretnének elérni a nemes borvidéket érintő teljes jogharmonizációt, a jogalkalmazók szemléletének megváltoztatását, továbbá egy állami stratégia kidolgozását a probléma kezelésére. “Jelenleg teljes a káosz, azért mert mindenki kijátssza a szabályokat, és ehhez asszisztálnak a hatóságok” – nyilatkozta mondta Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke a hirbalaton.hu-nak. Szerinte más országokban a nemes borvidékekkel ezt nem lehetne megtenni. “Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megmentsük a megmaradt értékeket” – fogalmazott.

Laposa Bence az MTI-nek kifejtette, a fő probléma az, hogy az észak-balatoni kultúrtáj részét képező, az ország egyik legértékesebbnek számító szőlőterületein sorra épülnek medencés nyaralók olyan külterületi ingatlanokon, ahol az érvényben lévő jogszabályok értelmében csak gazdasági épületeket lehetne létesíteni, továbbá a terület 80 százalékán szőlőművelést kellene végezni. Becslései szerint több ezer szabálytalanul megépült ingatlan található már az északi part szőlőterületein.

„Minimumcélnak” azt tartják a helyi borászok, civilek, településvezetők, hogy elérjék, az államigazgatás szigorúan betartassa az érvényben lévő jogszabályokat. A téma felvetése azért is sürgető és aktuális, mert most zajlik a Balaton-törvény felülvizsgálata, és mert az ingatlanpiacon tapasztalható fellendülés tovább növelte az érdeklődést az észak-balatoni külterületi szőlők iránt. „Ha szeretnénk, hogy legyen jövője a szezonhosszabbító balatoni borturizmusnak, sürgősen lépni kell” – figyelmeztetett.

 

Az aláírók kézjegyével is ellátott felhívás szövege:

“Tisztelt Polgármester Úr,

Az elmúlt hónapokban részben társadalmi, részben éppen az Önök kezdeményezésére vita bontakozott ki az északi part szőlőinek állapotáról és a megmentésükkel kapcsolatos teendőkről.

A különböző helyszíneken lefolyt lakossági egyeztetéseken, pl. Paloznakon, Csopakon, Akaliban vagy az általunk szervezett Balatoni Konzíliumon egyetértettek a résztvevők a leglényegesebb pontokban:

–           Az északi part tóra néző szőlői a balatoni kultúrtáj meghatározó arculati elemét jelentik.

–           A kizárólag szőlőszakmai szempontok alapján kialakított kataszteri pontszámítás szerint ezek az ország legértékesebb, átlagosan 333 pontot érő szőlőterületei.

–           A tó idegenforgalmának megújulása, időben a fürdőszezonon való túlterjesztése  elképzelhetetlen a szőlőművelés, borászat és gasztronómia megújulása nélkül.

–           Az északi part szőlőinek állapota siralmas: az utolsó összefüggő partmenti szőlőterületek kiöregedőben, eltűnőben vannak, jórészt elhanyagoltak. Tulajdonviszonyaik alkalmatlanok a gazdálkodásra.

–           A régió elenyésző mértékben vehette ki részét az EU szőlőtelepítési támogatásaiból. A támogatások zöme alacsony kataszteri értékű területekre került, amivel az ország egyébként is zsugorodó szőlőterületei tovább veszítettek értékükből.

–           A több évtizede zajló negatív folyamatokat az elmúlt két évben felerősítette a csökkenő betéti kamatok miatt kialakult ingatlanpiaci nyomás. Megállíthatatlanul zajlik az ál-gazdasági épületek felhúzása, a szőlőket lakókocsi-parkká átalakító folyamat.

–           A szőlőterületek védelmét célzó Balaton-törvény, önkormányzati rendeletek és hegyközségi törvény hatását rontotta a földhivataloknál, kormányhivataloknál kialakult gyakorlat ill. az elmúlt két évben az itteni szőlőterületek jó 50%-ára vonatkozó, zártkerti szőlők kivágására bátorító, a törvényeket mintegy felülíró miniszteri rendelet.

Úgy ítéljük, hogy a balatoni táj visszafordíthatatlan megváltoztatása, a tó melletti ingatlanvagyon középtávú leértékelődését is eredményező fordulat zajlik, amelyet csak sokoldalú helyzetfelméréssel, a vonatkozó jogszabályok harmóniájának megteremtésével, a jogalkalmazók szemléletének megváltoztatásával közös, az állam által is támogatott stratégia kialakításával lehet megváltoztatni.

Tekintettel a rendkívüli módon felgyorsult folyamatokra és a teendők összetett, időigényes jellegére, javasoljuk, hogy kezdeményezzék az északi part külterületeire a Balaton-törvény felülvizsgálatának befejeztéig, ill a helyi szabályozásoknak az új helyzethez való alkalmazásáig építési moratórium bevezetését. Intézkedéseik során számíthatnak támogatásunkra és együttműködésünkre.

2017. június

 

Laposa Bence, Balatoni KÖR

Kovács Tamás, Csopaki Kódex

Gyukli Krisztián, Rizling Generáció”