Ezek a legnépszerűbb úti célok a Balatonnál (infostart.hu)

Az átlagos foglalási érték 12 százalékkal több idén nyáron a Balaton térségében, mint tavaly. A három legnépszerűbb úti cél Siófok, Balatonfüred és Hévíz – mondta az InfoRádiónak Kelemen Lili, a Szállás.hu szóvivője. Az augusztus huszadikai hétvége teltházas lesz a Balatonon, de érdemes a meghiúsult foglalásokra is rákeresni.


Az adatbázisunkban a teljes belföldi foglalás 34 százaléka szól valamilyen Balaton-parti településre, ami 12 százalékpontos növekedés 2019-hez képest – mondta az InfoRádiónak Kelemen Lili, a Szállás.hu szóvivője. Ez is alátámasztja azt, hogy járvány miatt nőtt a belföldi turizmus súlya. De nemcsak a Balaton, hanem a Velencei-tó és a Tisza-tó környéke is kedvelt úti cél idén nyáron,
ami a foglalások számának emelkedésében is megmutatkozik a tavalyi adatokkal összevetve – tette hozzá a szóvivő.

A foglalási adatok alapján a Balatonnál átlagosan 3 főre, és 3 éjszakára keresnek szállást.

A három legnépszerűbb település pedig Siófok, Balatonfüred és Hévíz. Annak ellenére is, hogy Siófok az egyik legdrágább település – mondta Kelemen Lili.

A szállásközvetítő portál számításai szerint egy siófoki apartman átlagos ára 8314 fejenként egy éjszakára. A legmagasabb átlagárat egyébként Balatonszéplakon találta a portál: itt több mint 10 ezer forintba kerül egy éjszaka. Ezzel szemben Balatonrendesen vagy Balatonkeresztúron már átlagosan 4 ezer forint körüli összegből megszállhat egy apartmanban egy vendég éjszakánként.

A veszélyhelyzet feloldása után főleg az apartman, vendégház, panzió kategóriába sorolt szállások iránt volt nagyobb kereslet – mondta Kelemen Lili. Ugyanakkor a nyári csúcsszezonra már a hotelek is felzárkóztak, szinte egyenlő arányban részesedtek a foglalásokból.

A Balatonnál azonban 5 százalékkal csökkent a kereslet a hotelek szolgáltatásaira 2019-hez képest.

Ezzel szemben az apartmanokban 0,8, a vendégházakban pedig 1,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma tavalyhoz képest. A szállás.hu oldal használati statisztikái alapján a félpanzió, valamint az önálló ház medencével kategóriák iránt volt a legnagyobb kereslet. Emellett a Szép-kártyás fizetési lehetőségre, illetve a konyhás apartmanokra kerestek rá a legtöbbször.

A cikk folytatása és a kapcsolódó interjú itt megtalálható.