Elkezdődött a Paks és Cece közötti út felújítása, biztonságosabban lehet majd a Balatonra jutni (mti.hu)

Elkezdődött a 6231-es, Paks és Cece közötti út felújítása – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna megyei igazgatója hétfőn Pakson, sajtótájékoztatón. A rekonstrukciónak köszönhetően biztonságosabban juthatnak el a térségben élők a Balatonra.


Becze Szabolcs elmondta, a Soltút Kft. az út 8+18 és a 19+565 kilométerszelvénye közötti szakasz rekonstrukcióját a terv szerint év végére fejezi be.

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a Közép-Duna menti térség útfejlesztési programjában megkezdődött a Györköny-Puszthencse út felújítása, és hamarosan átadják a munkaterületet a Paks, Sárszentlőrinc és Nagydorog közötti út felújításához is. Hozzátette: a Tolna, Fadd és Dunaszentgyörgy, illetve a Madocsa-Bölcske-Dunaföldvár felé vezető úthálózat megújítása is benne van a programban, 2024 első fél évében pedig a hozzákapcsolódó utakkal együtt elkészül Paks-Kalocsa híd.

Hangsúlyozta, hogy a fejlesztések a térség felzárkóztatása mellett az atomerőmű-építés munkálatait is elősegíthetik.

Szabó Péter (Fidesz-KDNP), Paks polgármestere megjegyezte: a 6231-es út rossz állapota évtizedek óta probléma, a felújítás után a paksiak biztonságosan tudnak majd közlekedni a Balaton felé. Hozzátette: tervezés alatt áll a Paksot tehermentesítő út, amelynek köszönhetően elkerüli a város központját a forgalom.

A Magyar Közút közleménye szerint a 6231-es úton Paks külterületi, valamint Németkér kül- és belterületi szakaszain, 10 kilométer 483 méter hosszúságban nettó 992 millió forintért végzi el a munkát a kivitelező. A szakaszhoz csatlakozik majd az út további, 4,6 kilométeres részének felújítása, így az út Tolna és Fejér megyében 24 kilométer hosszan újul meg.

Az úton helyenként alapcserét végeznek, kiegyenlítő és kopóréteget terítenek rá, rendbe teszik a vízelvezetőket, és kialakítanak nyolc buszöblöt.

Becze Szabolcs arról is beszámolt, hogy a Közép-Duna menti fejlesztési programban 65 kilométer hosszan újulnak meg utak. A Paks-Cece út érintett szakaszai mellett a györkönyi és a pusztahencsei út kivitelezője szintén a Soltút Kft., másik három útrekonstrukció munkaterületét várhatóan szeptemberben adják át.