Év balatoni Háza 2023. díjpályázat: hamarosan helyszíni szemle

Az Év balatoni Háza 2023. építészeti díjpályázatra a megadott határidőig 18 érvényes pályázat anyagát töltötték fel a Balatoni Szövetség honlapjára. Első körben áttekintette egy nyolctagú bírálóbizottság a beérkezett anyagokat, és a feltöltött tervek, fotók alapján kiválasztott nyolc épületet, melyet a helyszínen is megnéznek. A helyszíni bejárásra 2024. február 29-én, az ünnepélyes díjátadóra várhatóan áprilisban kerül sor – tájékoztatta Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a bírálóbizottság titkára a HírBalatont.

 

A helyszíni bejárás során megnézik, a pályázott épületek milyen építészeti színvonalon valósultak meg, illetve hogyan illeszkednek környezetükbe. A helyszínen tapasztaltak alapján a díjazásra javasolt épületekről a bizottság egy értékelő ülésen dönt majd – ismertette a titkár.

A Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együttműködve 2023.-ban hatodik alkalommal indította el az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázatot. A pályázat támogatója az Építési és Közlekedési Minisztérium, a pályázati honlapot a Lechner Tudásközpont üzemelteti.

A Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet területén épült, 2013. november 01. után használatba vett épületekkel lehetett 2023. december 31.-ig pályázni. Az Év Balatoni Háza 2023. díjra lakóház, középület, gazdasági, ipari, vagy üdülő épület építész tervezői nyújthattak be pályázatot.

A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton régióban megvalósult példaértékű épületekre. Nem csak új épületekkel lehetett nevezni a pályázatra, hanem értéknövelő felújítások, épületbővítések terveit is várták a megmérettetésre.

A bírálóbizottság elnöke Lánszki Regő az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, a bizottságot a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építészek Veszprém Vármegyei Kamarája, a Zala Vármegyei Építész Kamara, a Somogyi Építészek Kamarája, a Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség delegáltjai alkotják.

Az eredmények a pályázat ünnepélyes díjátadóján lesznek nyilvánosak, melyre várhatóan áprilisban kerül sor. Az elmúlt évekhez hasonlóan a díjkiosztót valamelyik díjazásra kerülő épületben tartják majd meg – Fabacsovicsné Kovács Krisztina tájékoztatása szerint.