Balatoni haltelepítési összesítő az elmúlt évről

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. összesítette a 2023 évi haltelepítési munkáját. Eszerint tavaly 2023-ban március 2. és december 14. között szervezték a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket, amelynek során 129 fuvarral, összesen 15 153 km-t megtéve, 32 helyszínen engedtek halakat a vízbe – olvasható a társaság honlapján.

 

A társaság minden egyes haltelepítésről háromszor adott hírt a honlapján, így volt ez a tavalyi év során is. A telepítés napját megelőzően „haltelepítési előrejelzést” adtak közre, majd a pontos időpontokat a „percről percre” tudósításukból olvashatták az érdeklődők. Emellett az adott helyszínhez közeli, valamely horgász egyesület képviselőjét minden esetben telefonon értesítették. Így mindig volt egy helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította a jegyzőkönyvön.

Minden telepítési nap zárásaként a honlap fényképekkel ellátott „haltelepítési beszámolót” adott közre, valamint a cég facebook és instagram oldalain történetében általában videón is megmutatta a munka főbb mozzanatait. (A haltelepítésekről szóló összes hír és fotó visszakereshető a honlapon a „haltelepítési hírek” menüre kattintva.)

 

Tavalyi haltelepítés fajonként 

PONTY:

Az ősz a pontytelepítések fő szezonja, mert ekkor halássza le a társaság a tógazdaságai halastavait, de szerveztek tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300.000 kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségükben. Ezt 2023-ban is teljesült: összesen 301 337 kg pontyot engedtek a tóba, amelyből 16 920 kg volt kétnyaras korú.

A horgászok általában jobban örülnek a háromnyaras pontynak, azonban érdemes figyelembe venni, hogy egy átlagos tömegű háromnyaras ponty 3-4 db átlagos kétnyaras pontyot jelent.

A telepítések térbeli eloszlása kapcsán fontos ismételten leszögezni: a haljelöléses vizsgálatokból tudják, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekednek rá, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszák el a telepítéseket. 2023-ban ez a következőképpen alakult: keleti-medence: 105 429 kg, középső-medence: 105 044 kg, nyugati-medence: 90 864 kg.

SÜLLŐ:

Egynyaras süllőből 2023-ban összesen 13 395 kg-ot telepítettek a Balatonba, így sikerült megduplázni a társaság számára előírt 6 000 kg-os éves kötelezettséget. Ez a mennyiség mindekori rekordot jelent a balatoni halgazdálkodás történetében. Ahol megoldható volt a kíméletes leengedés, ott csúszdával, máshol leszákolva, vizes kosarak segítségével zajlott a süllőtelepítés.

CSUKA:

előnevelt csukából előírt 250 000 db-os kötelezettséget 30 000 db-bal meghaladva helyeztek ki a Balatonba, a vízrendszer befolyóiba. A kis csukákat oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint a társaság halőri motorcsónakjaiból és a csatornák partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében.

Terven felül 805 kg egynyaras csukát helyeztek ki több helyszínen a keleti medence északi partján. Az említett mennyiséget leszákolva, vizes kosarak segítségével engedték be a Balatonba.

MENYHAL:

Sikeresen folytatódott a cég menyhal újra honosítási programja. A vásárolt 25 000 db egynyaras menyhal telepítése az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is az Agrárminisztérium anyagi támogatásával jött létre.

COMPÓ:

Háromnyaras korú compóból 1310 kg-ot (6800 db) helyeztek ki, ami a társaság kötelezettségének közel hétszerese.

Telepítettek még 240 000 db előnevelt kősüllőt, továbbá balinból a 210 000 db előnevelt példány mellett 1 100 kg (19 400 db) kétnyarast is kihelyeztek a Balatonba. Az előnevelt korcsoportú ragadozókból nincs kötelezettsége a halgazdálkodási cégnek, a fenti mennyiségek telepítését a jó termés miatti többlete tette lehetővé.

A Kis-Balatonon is szerveztek haltelepítéseket:  35 000 db előnevelt pontyot és 91 500 db előnevelt csukát helyeztek ki tavalyi tavasszal – áll a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. összesítőjében.