ERSTE: a Balatonnál volt a legtöbb tranzakció (nepszava.hu)

Tavalyhoz képest legalábbis májusban negyedével, júniusban több mint tizedével, júliusban pedig már majdnem harmadával többször fizettek az ügyfelek bankkártyával a magyar tengernél.

Otthoni barkácsolásba, kertészkedésbe menekültek az emberek a járvány miatti korlátozások alatt, ám azok feloldása után ismét többet költenek ruhákra, éttermekre, szórakozásra és utazásra. Utóbbi kettőre azonban még mindig nem annyit, mint a járvány előtt – derült ki az Erste Bank bankkártyás vásárlásokat összegző statisztikáiból, melyet a nepszava.hu idéz.

A pénzintézet ügyfelei a március-áprilisi időszakban például 41 százalékkal többet költöttek barkácsolással kapcsolatos termékekre, az utazási kiadások viszont 89 százalékkal visszaestek, szórakozásra 77, étteremre 66 százalékkal kevesebbet fordítottak. A kijárási korlátozások feloldásával azonban véget ért az otthoni barkácsolás időszaka is: ezen kártyás vásárlások ötödével estek vissza, miközben étteremre 53, szórakozásra 60, utazásra pedig 141 százalékkal több pénzt adtak ki a bank ügyfelei.

A költések földrajzi átrendeződése is tetten érhető a kártyás fizetéseknél: az idén tényleg „több Balaton” van. A tranzakciók nagy része a Balatonhoz köthető az elmúlt időszakban. Az elemzés szerint ezen adatokban az érintésmentes fizetés járvány miatti népszerűségnövekedése is szerepet játszhat, a Balatonnál ráadásul sok az elektronikus fizetést lehetővé tévő terminál is.