Alapvető hibák miatt kell menteniük a balatoni vízimentőknek (InfoRádió)

Kánikulában idén is telt ház van a balatoni strandokon, főleg csütörtök és vasárnap között – mondta az InfoRádiónak Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Szerinte a strandolók számához képest előforduló balesetek aránya alapján azt is lehetne mondani, hogy az emberek odafigyelnek egymásra, de egy-egy tragédia kapcsán mindig felmerül a kérdés, miért nem működik ez jobban.

“Nyilván egy haláleset is sok, de azt lehet mondani, hogy idén viszonylag csendes évünk van. Súlyos sérüléssel járó baleset sem nagyon volt eddig”

– fogalmazott az InfoRádiónak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Bagyó Sándor kifejtette: bízik benne, hogy a szezonból még hátralévő hetekben sem romlik a statisztika. Az idén főleg a rosszullétek – szívinfarktus, vagy más belgyógyászati okból előforduló rosszullétek – dominálnak, amelyek ugyan a szárazföldön is előfordulhatnak, de ha a sekély vízben strandoláskor, úszáskor történnek, fulladásnak számítanak. Volt már példa idén ilyen tragédiára is – tette hozzá.

Az elnök szerint a balesetek megelőzése érdekében érdemes szem előtt tartani azt, hogy a kijelölt fürdőhelyek a tökéletesek a biztonságos fürdőzéshez, mivel ott tájékoztató táblák, megfelelő információk is rendelkezésre állnak, ahogyan a vízimentő szolgálat is.

“Mielőtt a vízbe megy valaki, gondolja végig, hogy ehhez megfelelő állapotban van-e, mennyire tud úszni. Csak addig vállalkozzunk bármilyen vízi kalandra, ameddig felkészültnek érezzük magunkat”

– tette hozzá Bagyó Sándor. Emellett szerinte nagyon fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a fizikai erőnlétükkel, és azzal, hogy mennyire képesek beosztani azt. Továbbá az is, hogy képesek legyenek felmérni, hogy egy ismeretlen vízfelülettől mit várhatnak.

“Ha ugrálni akarunk, akkor bármiről ugrunk is le, először be kell ereszkedni és felmérni a vízmélységet. Ismeretlen vízbe ne ugorjunk!”

– hangsúlyozta az elnök. Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy aki nem tud úszni, viseljen megfelelő mentőmellényt. “Evidensnek hangzik, de idén is volt egy olyan vízi baleset, amelynél az úszni nem tudó személy ennek ellenére mély vízbe merészkedett egy felfújható strandtermékkel, amiről lecsúszott” – mondta Bagyó Sándor, aki szerint ha a strandolók helyesen mérik fel a saját képességeiket, akkor elkerülhetők a problémák és a balesetek.