Eltérő tapasztalatok a balatoni strandok forgalmában

Minden relatív, még az időjárás is – derül ki az elmúlt napok híradásaiból. A veol.hu beszámolója szerint Balatonalmádi és Zánka fizetős strandjain nőtt a vendégforgalom, ami a meleg nyárnak is köszönhető. A Füred TV-nek nyilatkozó helyi strandüzemeltető cég vezetője szerint viszont a tavalyinál sokkal hűvösebb, csapadékosabb július-augusztus az oka, hogy 7-8 százalékkal csökkent Balatonfüred két nagy fizetős strandjának forgalma a korábbi évhez képest.

A Füred TV híradása itt látható.

A veol.hu-n olvasható cikk:

„A hazai meteorológiai mérések 1901-es kezdete óta a második legmelegebb nyár volt az idei Magyarországon. Az év első hőhulláma június közepén volt, júniusban minden nap középhőmérséklete az éghajlati normál felett alakult. Talán a meleg nyárnak is köszönhető, hogy a megye strandjainak látogatottsága idén is nőtt.
 
– Nálunk volt egy nyolcszázalékos jegyáremelés a strandszezon elején, de már látjuk, hogy strandjaink bevétele ezt jóval meghaladóan, összesen 14 százalékkal nőtt. A nagy tömeg minden évben július közepén érkezik és augusztus 20-ig marad, ha ebben az időszakban egy hosszabb esős, hideg időszak van, akkor a bevételeink is alacsonyabbak – mondta Keszey János, Balaton­almádi polgármestere.

Gondot okoz a megemelt vízszint

Zánkán és Almádiban is gondot okoz a magas balatoni vízszint. Almádiban az árkokban pang a víz, Zánkán a partvédő művek karbantartása is nehézkessé vált.

– Várjuk, hogy pályázati források nyíljanak a magas vízszint okozta gondok orvoslására. Nálunk a parti sétányt és a partvédő műveket is meg kellene emelni, a kőszórást növelni. A strand mélyebben fekvő területei is vizesek, ezeken tereprendezésre lenne szükség. Nálunk az áramlási viszonyok kedvezők, így az iszaposodás nem okoz akkora gondot, de egy mederkotrás lassan itt is aktuálissá válik. A zánkai strandon idén nem emeltünk árat, de a bevételünk néhány százalékkal nőtt – mondta Filep Miklós, Zánka polgármestere.

Az északi part strandjai jellemzően szezonon kívül is nyitva vannak, bár a szolgáltatások általában nem elérhetők” – írja a veol.hu.