20 éves a vonyarcvashegyi Balaton Art (tvkeszthely.hu)

Hogy miért alakulnak alkotói csoportok? Nehéz lenne megválaszolni. Egy azonban biztos. Hazánkban a képzőművészeti ágakban nagyon sokat szeretnek csoportban alkotni. Egyre több a kreatív csoport, az alkotóközösség. A Balaton Art alkotóközösség immár 20 éve működik Vonyarcvashegyen. Tagjai a jubileum alkalmával kiállítással is ünnepelnek, amely szeptember végéig látható a helyi művelődési házban.

Vonyarcvashegyen a Balaton Art alkotóközösség 1999 decemberében alakult. A kezdetektől a művelődési ház ad otthont az alkotómunkára. Fennállásuk 20. évfordulóját ünnepelve egy kiállítással mutatják be mivel is telik a közösen eltöltött idő. A közösség tagjai nem profi festők, szobrászok, fafaragók. Mindenki a hobbijának él amikor alkot.

“A festészetet mindig nagyon kedveltem, de csak csodáltam a festőket, de kipróbálni magam nem mertem. S 20 évvel ezelőtt Major Lajos kezdeményezésére, szervezésében megalakult a Balaton Art Alkotóközösség és én akkor örömmel léptem be, hogy lehetőséget kapok arra, hogy szerezzek ismereteket és hogy kipróbáljam magamat”-mondta Frickerné Szemes Mari a közösség tagja.

A két évtized alatt a kis közösség taglétszámában változott. Jelenleg 15-en vannak. Nemcsak helyi, hanem környékbeli alkotók is csatlakoztak a vonyarcvashegyi művészcsoporthoz.  Nem kell elvonulni otthon egy palettával, vászonnal, fonallal vagy tűvel ahhoz, hogy új alkotások szülessenek. Havonta szerveznek alkotó hétvégét amikor közösen dolgoznak. Mert nemcsak az alkotás öröme, hanem a közösség is sokat jelent számukra.

A Balaton Art tagjai több hazai kiállításon mutatták már be munkáikat. Az alkotáson kívül nagy hangsúlyt fektetnek művészcsoportokkal való kapcsolataikra – számolt be a Keszthelyi Televízió.